Salmonella treft 300 mensen per week

Print
Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid is een grootschalig onderzoek gestart om de oorzaken te achterhalen van voedselvergiftiging. Deze zomer zijn er elke week 300 nieuwe gevallen opgedoken. Die worden bijna altijd veroorzaakt door de salmonella-bacterie.
BR>Elke patiënt wordt nu opgebeld en ondervraagd naar zijn of haar eetgewoonten.
Biologe Akke Vellinga van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in Brussel: «In de maand juli hadden we 1.200 gevallen en de eerste week van augustus hebben we ook al 257 gevallen gehad. Dat wil zeggen dat het laboratorium daar telkens een salmonella-besmetting heeft vastgesteld in de stoelgang van de patiënt. Ongetwijfeld zijn er veel meer patiënten geweest die niet volledig zijn onderzocht of die niet naar hun huisarts zijn geweest.» De salmonella-bacterie zit onder andere in eieren, maar de bacterie verdwijnt als de eieren voldoende verhit worden. Gerechten die met rauwe eieren worden bereid, kunnen een risico opleveren. De zomermaanden zijn traditioneel een piekperiode maar om de een of andere reden telt ons land in vergelijking met de buurlanden opmerkelijk meer gevallen van voedselvergiftiging. De preciese oorzaken van de salmonella-besmetting zijn nog altijd niet achterhaald. Daarom het onderzoek: «We hebben aan de huisartsen gevraagd telkens bij het staal van de stoelgang ook het telefoonnummer van de patiënt op te sturen. Als de salmonella-bacterie aanwezig is, dan bellen wij de patiënt op met een vragenlijst.» Die lijst is uitgebreid. De onderzoekers peilen niet alleen naar de directe oorzaken van de vergiftiging, maar ook naar de algemene voedingsgewoonten van de patiënt. De resultaten worden in het najaar verwacht.