Waas verzet tegen aanleg overstromingsgebieden

Vijf gemeenten uit het Waasland zullen bij minister Stevaert hun bezorgdheid uitdrukken over de aanleg van nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden in de Durmevallei. Het gaat om plannen van de dienst Zeeschelde in het kader van het geactualiseerde Sigmaplan. Volgens de Wase gemeenten zal de inname van gronden nefaste gevolgen hebben voor de landbouw.

BELGA

BR>

Op initiatief van burgemeester Paul Van de Casteele van Hamme zijn dinsdag de burgemeesters en schepenen van Lokeren, Zele, Temse, Waasmunsters en Hamme samengekomen om van gedachten te wisselen over de plannen. Om het Scheldebekken te beveiligen tegen overstromingen zijn in het hinterland zogenaamde potpolders nodig die extreme hoogwaterstanden moeten opvangen. De betrokken Wase gemeenten willen constructief meedenken aan scenario's om het overstromingsgevaar op een of andere manier tegen te gaan. Ze willen echter wel bij de opmaak van de plannen betrokken worden.

De burgemeester van Hamme zal minister Stevaert en de dienst Zeeschelde schriftelijk infomeren over de bekommernissen van de gemeenten. Concreet willen de gemeenten duidelijkheid over de minimale en maximale ruimte die men wil inpalmen voor overstromingsgebieden. De burgemeesters vrezen ook onteigeningen en de gevolgen op economisch vlak. Vooral landbouwers zullen na onteigening van hun gronden moeilijkheden krijgen met mestoverschotten.

Wat Hamme betreft, vraagt burgemeester Paul Van de Casteele duidelijkheid over de toekomst van het natuurgebied Den Bunt en over de agrarische gebieden rond de Oude Durme en in de wijk Sint-Anna. Over enkele weken komen de burgemeesters weer samen om de plannen voor het Scheldebekken verder te bespreken.