Gaia wil onderzoek naar dood van paard op Waregem Koerse

Print
De dierenrechtenorganisatie Gaia vraagt een objectief onderzoek naar de oorzaak van de val waarbij een paard dinsdag om het leven kwam tijdens de Grote Steeple Chase op de Waregem Koerse. Gaia wil zo snel mogelijk met de organisatoren van de wedstrijd aan tafel zitten om dergelijke ongevallen in de toekomst te vermijden.
BR>
"Het zes jaar oude paard Noisetier liep een fatale kwetsuur op bij het nemen van de hindernis 'Real Ditch and Fence'", aldus woordvoerder Michel Vandenbosch. Het dier had een open breuk aan het kogelgewricht. Het paard werd onmiddellijk overgebracht naar de paardenboxen, waar het een dodelijke injectie kreeg. Gaia was met twintig waarnemers ter plaatse in Waregem. Volgens die waarnemers kan de staat van de hindernis te maken hebben met de oorzaak van de val. Gaia wil dan ook dat de organisatoren dit onderzoeken.

"Het is hun plicht om dat samen met ons te doen", stelt Vandenbosch. "Dat is het gevolg van een akkoord dat we in 1996 sloten. Wij hebben intussen onze eigen dierenarts-paardenexpert, dokter François Sivine, de opdracht gegeven de beelden van de val te bestuderen en er een rapport over te maken. Ons hoofddoel is dergelijk ongevallen in de toekomst te voorkomen."