Brand bij Fina in Antwerpse haven

Print
FINA
Bij de raffinaderij Fina in de haven van Antwerpen is omstreeks 11 uur brand uitgebroken. Twee werknemers raakten zwaar gewond aan de handen. Vier jobstudenten werden korte tijd vermist maar zijn inmiddels teruggevonden.
Het vuur ontstond in de vacuümdistillatie-eenheid van de raffinaderij. Daar bevindt zich een kraan die zware stookolie overhevelt. Daar moet een lek zijn ontstaan, waardoor de olie vuur vatte. Dat heeft voor een enorme zwarte rookpluim gezorgd. Het bedrijfsnoodplan is onmiddellijk afgekondigd. De eigen brandweer werd ingeschakeld, later geassisteerd door de brandweer van Antwerpen. Vrij vlug zijn ze er in geslaagd het vuur te omschrijven. De schade wordt door het bedrijf op vele miljoenen geraamd.

Fase 2 van het rampenplan is afgekondigd voor het bestrijden van de brand in de Fina-raffinaderij in de haven van Antwerpen.De Civiele Bescherming komt dus ter plaatse. Het vuur is ontstaan door een lek in in de vacuümdistillatie-eenheid van de raffinaderij. Daardoor ging zware stookolie lekken en moest ook een oven worden stilgelegd. Het lek is nog niet gedicht.