Rent-A-Priest neemt afstand van Borremans

Print
Rent-A-Priest, een beweging van geschorste Vlaamse priesters die op vraag religieuze vieringen begeleiden bij geboorte, huwelijk, sterfte en dergelijke, heeft voortaan nog slechts één centraal contactpunt en dat is niet meer Rudy Borremans. Dat is gisteren/dinsdagavond tijdens een vergadering beslist. Volgens enkele media is dit het gevolg van toenadering tussen kardinaal Danneels en Rent-A-Priest-oprichter Rudy Borremans.
BR>
"We willen ons met deze beslissing meer als een beweging gaan opstellen. In het verleden is Rent-A-Priest teveel gelinkt geweest aan personen", aldus woordvoerder André Brems in een gesprek met Belga. De groepering werd in maart 2000 werd opgericht door Rudy Borremans, Norbert Bethune en André Brems en beschikt voor de begeleiding van de vieringen thans over 7 voorgangers die op verschillende plaatsen in Vlaanderen actief zijn.

De inspiratie voor Rent-A-Priest gaat terug op een gelijkaardig initiatief dat in de VS in 1992 werd opgericht door geschorste priesters en die gelovigen bijstaan die door het priestertekort geen priester vinden. In vergelijking met het klassieke kerkelijke gebeuren laat Rent-A-Priest haar rituelen meer vertrekken vanuit het actueel levensgevoel wat deze toegankelijker maakt. Tijdens haar eerste werkingsjaar begeleidde Rent-A-Priest in Vlaanderen 232 activiteiten waarvan 157 doopsels, 70 huwelijken, 6 uitvaarten en 1 vormsel.

Brems spreekt tegen dat de herstructurering bij Rent-A-Priest het gevolg is van een mogelijke toenadering tussen Rudy Borremans en kardinaal Danneels. "Ik heb die geruchten ook opgevangen, maar er is geen verband tussen beiden. Het oprichten van een centraal contactpunt was al langer in voorbereiding. Of er werkelijk iets aan is van die geruchten weten we niet want Rudy is sinds een tijd ook voor ons onbereikbaar. Het is ook voor ons afwachten", aldus Brems.