België - Schotland: voorbereiding gestart

KRAAINEM -

Bondscoach Robert Waseige verwelkomde maandag onder een stralende zon negentien spelers in het DEXIA-oefencomplex van de nationale ploeg in Kraainem. Enkel de aan de dij geblesseerde Emile Mpenza ontbrak op het eerste appel in de voorbereiding op de belangrijke WK-kwalificatie-interland tegen Schotland op woensdag 5 september.

BELGA

BR> "Mpenza werkt individueel aan het herstel met kinesist Lieven Maesschalck. Vandaag was er trouwens een interessante verbetering merkbaar. Tegen woensdag of donderdag zou hij bij de groep kunnen aansluiten. Wij zullen er alles aan doen hem speelklaar te krijgen voor de match, maar niet ten koste van alles. Wij gaan geen ondoordachte risico's nemen."

Wel van de partij op het oefenterrein was Gent-speler Jacky Peeters, die in de groep de plaats van Joos Valgaeren inneemt. De polyvalente verdediger was er voor het laatst bij in de oefeninterland tegen Tsjechië (1-1) in april, waarin hij pas in de laatste minuten inviel. Met Valgaeren gaat het dan weer beter: "Hij zal binnen vijftien dagen opnieuw de oude zijn. Bij een artroscopie aan de linkerknie vrijdag werd een stukje van zijn meniscus weer vastgemaakt. Momenteel rijdt hij alweer met de fiets", gaf Waseige mee.

Ook over zijn kapitein, Marc Wilmots, was de nationale keuzeheer optimistisch: "Wilmots speelde zondag 90 minuten met Schalke, kreeg wel een trap op zijn geopereerde enkel, maar hij voelt zich goed." Op de training, die maar een uurtje duurde, liet hij wel de laatste, pittige baloefening aan zich voorbij gaan, om ijs te leggen.

Het belang van de partij tegen de Schotten is nog niet voelbaar aanwezig bij coach en spelers. Ook de aanwezigheid van een Schotse televisieploeg kon hen niet van hun stuk brengen.