Cercle voorspelt RC Genk warm avondje

BRUGGE -

Voor Cercle Brugge loopt de weg naar de bekerfinale op de Heizel dit seizoen over Limburgs grondgebied. Zaterdagavond krijgt de tweedeklasser een herkansing in het Genkse Fenixstadion, bij kwalificatie wacht een 'ommetje' van pakweg 200 km naar de Lommelse Gestelsedijk. "Nemen we er allemaal met de glimlach bij", lacht Georges Ingelbrecht oftewel Mister Cercle. "We komen zaterdag per bus al zingend naar Genk afgezakt. Nu maar duimen dat we ook al zingend naar huis kunnen terugkeren."

Roger Cox

Utopisch is het absoluut niet. Dat heeft de onwaarschijnlijke eerste confrontatie (4-4) tussen de huidige bekerwinnaar en de subtopper uit tweede klasse aangetoond. "Die van Genk hebben alle reden om zich ongerust te maken", gniffelt Ingelbrecht. "Bij hen wil het maar niet vlotten. Wij daarentegen hebben niks te verliezen, komen ontspannen aan de aftrap."

Een optimistische noot die onmiddellijk gevolgd wordt door een eerder realistische uitspraak. "Ik kan me moeilijk voorstellen dat Genk zich een tweede keer gaat laten verrassen. Ze zijn gewaarschuwd. Bovendien is die beker de enige manier om een mislukt seizoen nog op te fleuren. Niet vergeten, de Limburgse club heeft een jaarbudget van meer dan een half miljard, wij moeten het met 30 miljoen zien te rooien. Een wereld van verschil. Ook op het veld. Bij Racing lopen een aantal grootverdieners rond. De salarissen in Cercle zijn niet van die aard dat je er riant van kan leven. Integendeel. Heel wat jongens hebben naast het voetbal een parttime job. De trainingen maken dat mogelijk. Er wordt wel geregeld tweemaal getraind. Maar die staan altijd in de namiddag geprogrammeerd. In de voormiddag kan iedereen zich met andere zaken bezighouden."

Vier miljoen

Een replay in het Jan Breydel-stadion zou het normale scenario zijn geweest. Maar toen Genk voorstelde om ook de beslissende partij af te werken in eigen huis, in ruil voor een bom duiten, zwichtte de Cercle-top voor dat

gouden kalf.

En... werden de kansen op kwalificatie serieus gehypothekeerd. Of niet soms? "Ben ik niet zo zeker van", aldus Ingelbrecht. "Natuurlijk zou ik liefst voor eigen publiek hebben gespeeld. Maar je moet een kat een kat noemen. Wij hebben van Genk een bedrag van 4 miljoen frank gekregen. Dat hadden wij in eigen huis van zijn leven niet bij mekaar gekregen. In het beste geval zouden we tussen 2.000 en 3.000 supporters over de vloer hebben gekregen. Niet vergeten dat in Genk zaterdag carnaval gevierd wordt. Wel, die paar duizend mensen zie je niet zitten in Brugge. En horen doe je ze al helemaal niet. In Genk mogen we toch rekenen op 10.000 toeschouwers. Dat maakt het een stuk gezelliger. Ook omdat onze supporters gegroepeerd zitten in één vak. Ik herinner me van de vorige wedstrijd dat zij voor een schitterende ambiance zorgden."

Bus gratis

Klopt. Maar hoeveel Cercle-fans gaan zich een tweede trip van 400 km getroosten? "Hoho, wij staan erom bekend dat hier heel weinig volk de kassa passeert. Maar het bezoekende vak gaat zaterdag uitverkocht zijn, zeker weten. Zo'n 1.000 Bruggelingen zullen hun ploeg aanmoedigen. Er is wel een beetje protest geweest van de eigen achterban. Maar als je de mensen verduidelijkt waarom we een verplaatsing naar Limburg verkiezen boven een thuismatch, dan hebben ze daar toch begrip voor. De busreis is trouwens gratis. Ze gaan er een feestelijke uitstap van maken. En als we uitgeschakeld worden, is het maar zo. Dan heeft de club er toch een aardige stuiver aan overgehouden. Een kleine 6 miljoen in totaal, daar moeten wij anders een heel seizoen voor werken."

Aangeboden door onze partners