EK beloften: Caruso de beste, Boonen 9de

APREMONT -

Giampaolo Caruso, een 21-jarige Italiaan uit het Siciliaanse Avola, werd zondag in Apremont de nieuwe Europese kampioen bij de beloften. Na Mirko Celestino, Salvatore Commesso, Michele Gobbi en Graziano Gasparre is hij de vijfde Italiaan die in zeven jaar tijd de wegrit van het EK wint. Tom Boonen finishte als eerste landgenoot op de negende plaats.

BELGA

BR>

Twee dagen na Caruso's landgenoot Quinziano in de tijdrit, een nieuwe voltreffer dus voor de Azurri. Caruso bleef na een knappe solo van 15 km net uit de greep van het peloton, waarvan de spurt gewonnen werd door de Duitser Eric Baumann voor de Oekraïner Roman Luhovyy. Tom Boonen eindigde bij de eerste tien.

Dat Ruslan Gryschenko, winnaar van Luik-Bastenaken-Luik en de Ardense Pijl, en Yaroslav Popovych een rol van betekenis zouden spelen in dit EK stond voor de start als een paal boven water. Het siert de Belgen dat ze zich door deze kampioenen in de dop niet hebben laten intimideren. Toen Gryschenko 60 km voor de finish een beslissing probeerde te forceren, schoof Gert Steegmans samen met de Zweed Erik Wendel, de Italiaan Alessandro Ballan en de Zwitser Marcus Joho mee. Toen Popovych op 35 km van de finish de rol van zijn Oekraïnse landgenoot overnam, was Jan Kuyckx paraat om met tien anderen die aanval te beantwoorden. Het peloton liet echter niet begaan. Al kwam uit deze laatste aanval wel de beslissende en sterke solo van Giampaolo Caruso. Uiteindelijk was Tom Boonen onze beste landgenoot.

"Een plaats bij de eerste tien, wat koop je daarmee?", vroeg de Antwerpenaar zich af. "Alleen een overwinning telt. Om vandaag een week na de Belgische titel in Tessenderlo opnieuw te kunnen winnen, was ik echter niet goed genoeg. Ik heb wel heel de namiddag attent vooraan kunnen koersen, maar in dit nerveuze gedoe voelde ik me nooit goed in mijn vel. Zelfs in de eindspurt werd ik nog aangetikt. Als niet de ene of de andere onverlaat tegen mijn achterwiel gereden was, had ik zeker mee kunnen spurten voor de tweede plaats. Iemand als Baumann kan ik in de sprint zeker aan. Maar nog eens, alleen winnen telt."

Het nerveuze gedoe speelde ook enkele andere Belgen parten. Gert Steegmans werd in de voorlaatste ronde de spaken uit een wiel gereden en kon na herstelling niet meer bij het peloton geraken. Kevin Van Impe had een goede positie ingenomen voor de eindspurt, maar werd daar weggekwakt. Jan Kuyckx was twee keer betrokken bij een valpartij en een keer net niet. "Met 180 renners aan de start is dit werk voor gekken", commentarieerde Kuyckx. "Als je je plaats vooraan kwijtgeraakt bent, moet je kilometers spurten om weer vooraan te geraken. Tot drie keer toe heb ik het moeten doen. Maar toen ik voor de derde keer opnieuw in de spits van het peloton geraakt was, was ik wel nog sterk genoeg om mee te wippen in de ontsnapping met Popovych, maar we konden niet wegblijven. Daarna heb ik nog gedaan wat ik kon voor Tom Boonen en werd ikzelf nog tweede Belg in de eindspurt."

De andere Belgen Jurgen Van Goolen, Stijn Devolder, Kevin De Weert en Frederik Willems voelden zich minder in hun sas dan hun teamgenoten, maar al bij al werd niemand weggereden in dit EK, waarvoor grote tijdsverschillen in een uiteengeranseld peloton verwacht werden, maar dat ei zo na op een massaspurt eindigde zoals het EK van de meisjes eerder op de dag.

Uitslag (187 deelnemers):

1. Giampaolo Caruso (Ita), de 163,8 km in 3u50'53" (gem.: 42,567 km/u)

2. Eric Baumann (Dui) op 0'09"

3. Roman Luhovyy (Oek)

4. Marco Corsini (Ita)

5. David Breard (Fra)

6. Marcel Sieberg (Dui)

7. Yuriy Krivtsov (Oek)

8. Samuel Dumoulin (Fra)

9. Tom Boonen

10. Arno Wallaard (Ned)

11. Mikhail Timochine (Rus)

12. Darko Mrvar (Slo)

13. Jaume Rovira (Spa)

14. Vincent van der Kooij (Ned)

15. Yaroslav Popovych (Oek)

16. Vladimir Goussev (Rus)

17. Björn Schröder (Dui)

18. Petter Renang (Zwe)

19. Alain van katwijk (Ned)

20. Radoslav Rogina (Oek)

...

38. Jan Kuyckx

73. Stijn Devolder 0'18"

78. Kevin De Weert 0'22"

83. Jurgen Van Goolen

95. Kevin Van Impe 0'39"

104. Frederik Willems 0'48"