Vogelbescherming boos op gerecht Tongeren

Print
Vogelbescherming Vlaanderen is er niet over te spreken dat het parket van Tongeren zowat 1.000 in beslag genomen fazanten en patrijzen teruggeeft aan de eigenaar. De dieren waren vorige week in beslag genomen nadat een Limburgse fazantenfokker op heterdaad was betrapt toen hij de partij vogels in zijn aanhangwagen vervoerde. De Vogelbescherming vraagt de strikte toepassing van de reglementering.
De 900 fazanten en 50 patrijzen waren op 23 augustus in beslag genomen door Bos en Groen na een klacht van de Vogelbescherming in Limburg. Vogelbescherming Vlaanderen verdacht de Limburger ervan regelmatig fazanten en patrijzen te vervoeren om ze in de natuur uit te zetten voor de jacht. Die begint op 15 oktober.
Het is echter verboden patrijzen uit te zetten, en derhalve te vervoeren over de openbare weg. Het vervoer van fazanten om ze uit te zetten, is enkel toegelaten tussen 1 februari en 30 juli. Bovendien beschikt de man volgens Bos en Groen niet over een vervoersvergunning, zo zegt de Vogelbescherming.
Dinsdag raakte bekend dat het parket van Tongeren de in beslag genomen vogels vrijgeeft. De eigenaar mag zijn vogels, die onderdak kregen in het Vogel- en zoogdierencentrum in Heusden-Zolder, in principe gaan afhalen.
Volgens Jan Rodts van de Vogelbescherming Vlaanderen is het niet de eerste keer dat het gerecht in beslag genomen dieren teruggeeft, ondanks een flagrante overtreding van de wet. De vogelbescherming houdt overigens een troef achter de hand: de man heeft geen vervoersvergunning, dus mag hij zijn vogels niet komen ophalen, zo merkt Jan Rodts op. De Vogelbescherming hoopt dat het uitzetten van fazanten voor de jacht weldra verboden wordt. De Raad van State moet zich uitspreken over een verzoek tot vernietiging van de bepalingen van het Vlaamse jachtbesluit die de uitzet regelen. Eerder dit jaar gaf de auditeur bij de Raad van State de vogelbescherming gelijk. Rodts hoopt nu dat de Raad van State zich nog voor de opening van de jacht uitspreekt.