Directie Sabena wil dinsdag onderhandelen

Print
"De directie van Sabena wil aanstaande dinsdag beginnen onderhandelen." Dat zegde Olivier Gillis, woordvoerder van Sabena dinsdagavond na een bijzonder lange ondernemingsraad.
"Elke dag dat er niet wordt onderhandeld, hypothekeert onze kansen meer om tot een positieve en creatieve oplossing te komen voor de toekomst van Sabena", legde de woordvoerder uit.
Hij benadrukte dat dit voorstel "ook overeenstemt met de vraag van het personeel" die snel duidelijkheid wil over zijn toekomst.
"De directie blijft bereid om te antwoorden op de vragen van de personeelsvertegenwoordigers, maar wij moeten de onderhandelingen de komende dagen starten."
De vakbonden vinden echter dat nog heel wat vragen onbeantwoord blijven. Zij vragen nog steeds garanties over het nakomen van de collectieve arbeidsovereenkomsten, waarin onder meer gestipuleerd stond dat er geen naakte ontslagen zouden vallen voor het einde van 2002 en dat Sabena een minderheidsparticipatie in verschillende Sabena-afdelingen die gaan verkocht worden, zou behouden.
"Het is net nog veel te vroeg om te beginnen onderhandelen", verklaarde Denis De Meulemeester (ABVV Metaal). "Wij hebben tijd nodig om de situatie te analyseren en wij kunnen geen onderhandelingen starten zonder dat we garanties hebben over de cao's."
De piloten, die voor donderdag een stakingsaanzegging hebben ingediend, gaven dinsdagavond een gelijkaardige reactie als het ABVV. "Meneer Müller heeft geen garanties kunnen geven over het behoud van de collectieve arbeidsovereenkomst (voor de piloten nvdr). Hij zegde dat het aantal piloten dat door de ontslagen zou getroffen worden, onveranderd bleef", verklaarde Erwin Verstrepen (BeCA). De vakbonden komen donderdag bijeen in een intersyndicaal overleg om de situatie te onderzoeken en een gemeenschappelijk standpunt uit te werken