Australië verleent hulp aan bootvluchtelingen

Print
Australië is dinsdag voorbereidingen begonnen om humanitaire hulp te verlenen aan ruim vierhonderd bootvluchtelingen die het weigert toe te laten als asielzoekers. Drie grote Hercules transportvliegtuigen met aan boord een uitgebreid medisch team, voedsel en hulpmaterialen zijn naar de eilandenarchipel Christmas Islands afgezakt. Vrijdag moet ook een fregat arriveren met een hulpploeg van 120 personen.
Indonesië draaide aanvankelijke bereidheid tot "tijdelijke opvang, op humanitaire gronden" terug. Minister van Buitenlandse Zaken Wirajuda zei: "onze wetten staan toelating van zulke immigranten zonder papieren niet toe".
Een woordvoerder van de Noorse reder Wilhelmsen Lines zei dat het schip met zoveel mensen ook niet naar Indonesië kan wegens gebrek aan voedsel, water en reddingsvlotten. De Noorse regering zei met klem geen asielverlening te overwegen.
De omstandigheden aan boord van de Tampa zijn erbarmelijk. Er zitten 369 mannen, 26 vrouwen en 43 kinderen samengeperst op een schip dat hooguit dertig tot veertig mensen kan herbergen. Alle mannen zouden in hongerstaking zijn gegaan. Mensen lijden na dagen op zee aan dysenterie, uitputting en uitdroging. Volgens kapitein Rinnan dreigen de mensen overboord te springen, "zodra wij de steven van Christmas Islands afwenden". Woordvoerder Ali van de vluchtelingen, een onderwijzer uit Afghanistan, zei te vrezen voor wanhopige acties van de asielzoekers. Volgens Rinnan is zijn bemanning van 27 koppen ongewapend en zal zij niet optreden tegen de mensen, maar zich bij het eerste teken van geweld in haar verblijf terugtrekken.
De asielzoekers waren maandag gered door de bemanning van de Tampa, toen hun boot vlakbij Indonesië zonk. Het Noorse schip reageerde op de noodsignalen van het schip waarmee vijf Indonesiërs probeerden ruim vierhonderd Afghanen en Srilankanen naar Australië te vervoeren. Na hun redding dwongen de asielzoekers het schip naar Australisch gebied te varen.