Tweede inzamelactie wapens in Macedonië

Print
Op de tweede dag van NAVO-operatie Essential Harvest hebben enkele tientallen leden van de Slavische meerderheid in Macedonië een weg bij Tetovo bezet. De Slavische Macedoniërs vrezen dat ze gevaar lopen wanneer het regeringsleger zoals gepland zijn zware wapens uit de overwegend door Albanese Macedoniërs bewoonde stad terugtrekt. Met de wegblokkade hopen ze de terugtrekking te voorkomen, zeiden de bezetters dinsdag.
BR> Tetovo, na de hoofdstad Skopje de grootste stad van het land, was de afgelopen maanden het toneel van zware gevechten tussen het regeringsleger en de etnisch-Albanese rebellen. Het onlangs gesloten ontwapeningsverdrag verplicht beide partijen zich terug te trekken van posities waar ze dicht bij elkaar in de buurt zitten. In de omgeving van de stad zijn van tijd tot tijd echter nog altijd vuurgevechten te horen.
De vredesmacht nam dinsdag voor de tweede opeenvolgende dag wapens in van de rebellen. Dag 1 van Essential Harvest, de door de Britten geleide ontwapeningsmissie in Macedonië, leverde volgens opgave van de NAVO in totaal meer dan 300 gewone geweren op, tussen de zestig en tachtig lichtere machinegeweren, tien zware machinegeweren alsmede een aantal antitankwapens, mortieren, munitie, granaten en landmijnen. Met de rebellen is afgesproken dat ze binnen dertig dagen 3.300 wapens ter vernietiging aan de vredesmacht afstaan. De internationale vredesmacht in Kosovo hield maandagavond 35 etnische Albanezen aan die vermoedelijk tot het rebellenleger in Macedonië behoorden. De Albanezen, die voor het merendeel ongewapend waren, werden aangehouden toen ze de grens met Kosovo overstaken. In totaal hield KFOR zondag en maandag circa 200 verdachte rebellen uit Macedonië aan, zei KFOR dinsdag.