Dode bij Israëlische actie

Print
Israëlische tanks zijn dinsdagochtend het Palestijnse dorp Beit Jalla op de Westoever binnengetrokken van waaruit de afgelopen maanden voortdurend een nabijgelegen joodse wijk in Jeruzalem werd beschoten. Bij de Israëlische actie kwam een Palestijnse politieman om het leven.
In tegenstelling tot eerdere 'beperkte operaties' in Palestijns gebied trok het leger zich niet na enkele uren terug. De Israëlische regering kondigde zelfs aan dat de bezetting, zo'n 10 procent van Beit Jala staat sinds dinsdag onder controle van de Israëli's, nog wel even kan duren.
De actie in Beit Jala was volgens een woordvoerder van het Israëlische leger bedoeld om een einde te maken aan de beschietingen vanuit die plaats op Gilo, een wijk die Israël beschouwt als een deel van Jeruzalem. De jongste legeractie is door hoge Palestijnse functionarissen opgevat als een gevaarlijke nieuwe escalatie van het conflict.
De gedeeltelijke bezetting van Beit Jala, een overwegend christelijke plaats die in 1995 de autonome status kreeg, kwam op de dag dat de leider van de Palestijnse FPLP, Aboe Ali Moestafa, dinsdag onder zeer grote belangstelling in El-Bireh op de Westelijke Jordaanoever werd begraven. Tienduizenden mensen waren op de been om hun steun te betuigen aan Moestafa, die maandag door een Israëlische aanval om het leven kwam.