WK-finale 1966 - Geoff Hurst: "Goal telde niet"

Print
LONDEN - In een binnenkort te verschijnen boek heeft Geoff Hurst voor het eerst toegegeven dat zijn controversieel doelpunt tijdens de WK-finale tussen Engeland en West-Duitsland op 30 juli 1966 ongeldig was. Het doelpunt waar het om gaat, is het eerste doelpunt in de verlengingen, het tweede in de wedstrijd van Hurst, waardoor Engeland op een 3-2 voorsprong kwam. Het schot van Hurst botste van de dwarsligger recht naar beneden, maar de bal kwam nooit volledig achter de doellijn terecht. Toch werd het doelpunt toegekend.
De Britse krant The Daily Mail publiceerde dinsdag enkele fragmenten uit een binnenkort te verschijnen boek. Daarin onder meer een opmerkelijke getuigenis van de Engelse oud-international: "Na alle polemieken die doorheen de jaren over het doelpunt ontstaan zijn en na honderden keren het doelpunt opnieuw bekeken te hebben, moet ik toegeven dat de bal blijkbaar de lijn niet overschreden heeft."

Na 90 minuten stond het in de finale 2-2 en in de verlengingen kon Engeland dan, onder meer dankzij het omstreden doelpunt, de wereldtitel binnenhalen met een 4-2 overwinning. Hurst scoorde die dag 3 van de 4 doelpunten voor Engeland.