TILBURG - Boze sprinters tierden en vloekten dinsdag in Tilburg. Beschuldigende vingers wezen over en weer. De massale valpartij die de finale van de eerste etappe in de Ronde van Nederland ontsierde, leverde vooral leed en teleurstelling op. Niet voor Stefan van Dijk, die voor Bankgiroloterij de vijfdaagse rittenkoers al geslaagd maakte.
BR>
Het was een soort afscheidscadeau. Van Dijk (25) kwam onlangs tot overeenstemming met Lotto-Adecco.
Tientallen renners duikelden op tweehonderd meter van de streep over elkaar heen. De Nederlanders Koerts en Cornelissen leken de ernstigste slachtoffers. Beiden moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. Een reconstructie maken was moeilijk voor de jury. Er waren geen beelden voorhanden, noch protesten ingediend. Achter Van Dijk werden Tristan Hoffman en Ivan Quaranta als tweede en derde geklasseerd.

Quaranta werd door velen gezien als de boosdoener. De Italiaan zou in volle sprint een ferme tik hebben uitgedeeld aan de Duitser Hondo, waarna vrijwel het hele sprinterspak tegen de grond ging.

Ook Van Dijk kon maar mondjesmaat een terugblik geven op de laatste 200 meter: "Ik zat links, volgens mij vielen ze rechts. Ik heb niet meer omgekeken, ik zag alleen nog de streep." Zijn geluk was misschien zijn strijdplan. "Ik zoek nooit van tevoren een wiel uit. Ik rijd mijn eigen sprint." Op het moment dat Hondo viel, waren alle gerenommeerde sprinters achter hem geklopt. De winnaar ging er nogal licht over. "Het hoort erbij. Ik ben de afgelopen weken ook twee keer gevallen. Natuurlijk zijn er jongens kwaad, maar dat is de adrenaline die door het lichaam stroomt."