Raoul Servais krijgt hommage op festival Venetië

Print
Tekenfilmer Raoul Servais krijgt op het 58ste filmfestival van Venetië (29 augustus tot 8 september) een speciale hommage tijdens welke zijn nieuw werk "Atraksion" (10') in wereldpremière wordt vertoond. De 72-jarige meester van de animatiefilm is uitgenodigd aanwezig te zijn op het huldebetoon, dat op 6 september plaatsheeft.
Servais stuurde enkele maanden geleden zijn nieuwste filmpje "Atraksion" in voor de kortfilmcompetitie in Venetië. "Mijn film is een randgeval; niet echt gewone fictiefilm maar ook geen echte animatiefilm" zei Servais vrijdag in een gesprek met Belga. De Venetiaanse selectiecommissie besloot "Atraksion" niet in wedstrijd op te nemen, maar hem wel buiten competitie te vertonen en daar een eerbetoon aan te koppelen.
"Atraksion" vertelt het verhaal van zeven individuen, gevangenen van een systeem en/of van zichzelf, die in een ijselijke, kille vlakte een uitzichtloos bestaan leiden. Ontsnappen lijkt onmogelijk tot een van de gevangenen ergens een verblindend licht ontwaart... De Belgisch-Franse coproductie vertrok van live action-filmopnamen met acteur Marc Rawls en leden van het Antwerpse Mime-Centrum die vervolgens met de computer bewerkt werden.
Vijfendertig jaar geleden opende het Filmfestival van Venetië de weg voor de internationale erkenning van het werk van Servais. Hij kreeg daar in 1966 de Primo Premio (Eerste Prijs) voor een van zijn eerste korte tekenfilms, "Chromophobia" (1965). Het was zijn eerste internationale onderscheiding.