Pax Christi eist ondertekening protocol kindsoldaten

Print
De vredesbeweging Pax Christi heeft zaterdagmiddag op de Grote Markt van Sint-Niklaas geweren in piepschuim aan witte ballonnen de lucht ingelaten. Met deze symbolische actie wou de beweging de regering ertoe aanzetten het protocol te ondertekenen dat kindsoldaten onder de 18 jaar wereldwijd verbiedt.
BR>
Werelwijd zijn er naar schatting 300.000 kindsoldaten tussen 7 en 18 jaar verspreid over 41 landen. De jonge rekruten zitten zowel in regeringslegers als verzetsbewegingen. Pax Christi streeft naar een verbod op de inzet van deze kindsoldaten.

"Er is een protocol opgesteld dat een aanvulling vormt op het Verdrag inzake de Rechten van het Kind," zei stafmedewerker Bart Horemans. "Dit protocol moet de minimumleeftijd voor deelname aan gewapende conflicten van 15 naar 18 jaar brengen." Het voorstel werd al goedgekeurd door de Verenigde Naties, maar moet door minimum tien landen geratificeerd worden. Anders is het niet afdwingbaar. Tot nog toe hebben slechts drie landen het protocol ondertekend.

In België was de ondertekening voor het zomerreces gepland, maar tot spijt van Pax Christi is ze nog altijd niet gebeurd. België heeft bijvoorbeeld bij het verbod op antipersoonsmijnen een voortrekkersol gespeeld, aldus de vredesbeweging. Ze hoopt bijgevolg dat ons land ook dit verbod op kindsoldaten vlug zal ondertekenen. Nadat de geweren van kindsoldaten in de lucht gelaten waren, namen de actievoerders in Sint-Niklaas plaats onder een "vredesboom". Voordrachtkunstenares Agnes Bruneel las een tweetal gedichten tegen de oorlog voor en een Congolese groep bracht muziek en dans.