Volley: Spaenjers: "WK-eindronde zit er niet in"

Print
VILVOORDE - "Twee doelstellingen had ik toen ik in 1997 begon: de nationale ploeg onder topvolleybalvoorwaarden laten werken en spelers opleiden. Het eerste is momenteel niet haalbaar, het tweede wel. Daarom is de nationale ploeg voor Slovakije een beloftenploeg en dat doet de kansen uiteraard dalen." Bondscoach Marc Spaenjers beseft dat in Presov tegen gastland Slovakije, Bulgarije en Roemenië de kwalificatie voor de WK-eindronde er niet inzit. De nationale ploeg zien verdwijnen wil hij echter niet.
BR>
Afhakende spelers, nieuw is het niet voor Marc Spaenjers. Het gebeurde al in 1997 toen het EK nog maar eens werd gemist, het gebeurde ook de voorbije maanden nadat het voor het EK 2001 fout liep. "In mei gaf ik de lijst met achttien namen voor het WK-toernooi door. Waanzinnig vroeg, maar reglement is reglement. Van die achttien vielen er heel wat af. Wijsmans en Joosen wilden beachen en de federatie vond geen oplossing om hen zaal en beach te laten combineren. Roex wil voorlopig niet meer voor het nationaal team spelen. Eric Van Drom is pas vader geworden. Michiels onderging een schouderoperatie. Shittu mag Europees wel voor de nationale ploeg spelen, maar niet in een FIVB-competitie wegens een of ander reglement over naturalisaties", overloopt Spaenjers de afhakers.

De anderen - vooral jonge spelers - kregen te horen dat er pas vanaf begin augustus teruggeschroefde vergoedingen zouden zijn. Toch trainden ze in mei en augustus bijna elke dag. In juni en juli deden ze dat tweemaal per week. "Geld voor buitenlandse stages en voor oefenwedstrijden in die periode was er niet. Begin deze maand trokken we wel naar Denemarken en speelden er vier oefenwedstrijden. We wonnen er twee en verloren er twee", aldus Spaenjers. "Het was vooral experimenteren en het team zelfvertrouwen laten opdoen. De conclusie was dat de huidige groep meer mogelijkheden heeft. Bepaalde compartimenten waar vroeger geen alternatieven waren, geraken opgevuld. Dat biedt perspectieven. Ook merk je dat de jongeren heel ambitieus zijn. Ze beschouwen zich niet als tweede garnituur en zullen later niet zo maar plaats ruimen wanneer - indien we de middelen vinden in de aanloop naar het EK 2003 - de ouderen terugkeren."

Ervaring opdoen
Middelen zoeken en vinden. Geen gemakkelijke opgave voor de entourage rond de nationale ploeg. "De nationale ploeg is de top van de pyramide en die heb je altijd nodig. Je kan ze even vergeten, maar niet definitief. Die top wordt nu breder dan vroeger. Is enthousiast ook en dat enthousiasme moeten we gebruiken in onze zoektocht naar steun om deze generatie niet te laten verloren gaan", neemt Spaenjers het op voor zijn spelers. Spelers die niet voor de topclubs uitkomen, een gegeven dat hij als een voordeel ziet. "Wij reiken de spelers een hand door hen in de zomer een overbruggingsprogramma aan te bieden. Een campagne met dit beloftenteam eind december moet ook kunnen, want van tegenstrijdige belangen met clubs als Maaseik en Roeselare is dan geen sprake. Voor de andere clubs is het een pluspunt dat hun spelers internationale ervaring opdoen."

Vraag is of de nieuwe generatie tijd krijgt om te groeien. De roep naar resultaten is al jaren groot. Het scepticisme rond de nationale ploeg ook. "De bal ligt in het kamp van de federatie. Zij moet beslissen wat ze wil met de nationale ploeg", besluit Spaenjers.
De selectie: spelverdelers: Tanghe, Depestele; middenmannen: Verstuyft, Coene, Verreth; receptie-hoek: Hoho, Van Goethem, Verbeke; opposite: Roelandt, Nuytten.

Wedstrijdschema:
Vrijdag: 17.00u België - Bulgarije; 19.00u Slovakije - Roemenië
Zaterdag: 17.00u Bulgarije - Roemenië; 19.00u België - Slovakije
Zondag: 15.00u België - Roemenië; 17.00u Slovakije - Bulgarije