Erpe-Mere: woedende Koerts eist zijn centen

Print
ERPE-MERE - Renners, publiek en organisatoren stonden donderdag vrijwel aan de grond genageld toen de BWB op 50 kilometer van het einde Nederlands kampioen Jans Koerts uit de koers zette omdat hij werd beschuldigd van "ongeoorloofde ploegvorming".
BR>
Koerts maakte deel uit van een kopgroep van 18 renners die zich na 80 kilometer had gevormd. Toen uit deze groep de Fransman Cedric Vasseur (US Postal) moest lossen liet ook diens ploegmakker Benoït Joachim zich uitzakken om Vasseur terug te brengen naar de kopgroep.
"Omdat ik niet wist wat er aan de hand was liet ik me ook even uitzakken. Ik ben dan in het wiel van Joachim en Vasseur terug naar de leidersgroep gereden. De kloof bedroeg amper 100 meter", legde Koerts uit.

De BWB-afgevaardigden hadden dit echter anders gezien en beschuldigden Koerts van ongeoorloofde ploegvorming. "Dit is een individuele wedstrijd. Koerts heeft hier duidelijk tegen gezondigd. Dat betekent uitsluiting uit de wedstrijd", aldus juryvoorzitter De Groote.

Een woedende Koerts haalde na afloop fel uit. "Dit is een schande. Ik ben Nederlands kampioen en ik dacht dat ik de organisatoren hier een dienst zou bewijzen door hier te starten. Maar dan kom je dit tegen. Dit is broodroof. Mij zien ze in deze streek nooit meer", aldus Koerts die na afloop bij de organisatoren centen ging eisen om zijn inkomensverlies te compenseren.

De wedstrijd zelf werd gewonnen door Kristof Trouvé. De Oost-Vlaming was op 30 kilometer van het einde samen met Joachim en Bart Heirewegh weggesprongen uit de kopgroep waartoe dus ook Koerts behoorde. Op vijf kilometer van de streep liet hij zijn twee gezellen in de steek. De uitleg van Trouvé: "In de laatste 20 kilometer kwam ik niet meer aan de leiding omdat ik wist dat mijn ploegmakkers Baeyens en Omloop op komst waren. Zo was ik fris genoeg om mijn twee gezellen te verrassen."
Wie zei er ook weer dat ploegvorming in een individuele wedstrijd verboden was?

Uitslag:
1. Kristof Trouve (Collstrop-Palmans) de 165 km in 4u41'
2. Bart Heirewegh op 0'26"
3. Joachim Benoit (Lux) 0'40"
4. Geert Omloop
5. Danny Baeyens
6. Gregory Faghel (Fra)
7. Danny Daelman 1'10"
8. Staf Scheirlinckx
9. Nicky Vermeersch 2'03"
10. Mindaugas Goncaras (Lit)
11. Zbigniew Serafinsky (Pol)
12. Bryce Shapley (NZe)
13. Kris Matthijs
14. Marc Van Acker
15. Dirk Van Wassenhove
16. Etienne De Wilde
17. Cedric Vasseur (Fra)
18. Mathias Kahl (Dui)
19. Tim Lenaers
20. Frank De Jonge
21. Christoph Roodhooft
22. Hans De Meester
23. Tac Cuppens (Ned)
24. Gunther Cuylits
25. Fabrice Daubie
26. Steven De Decker
27. Dean Downing (GBr)
28. Pascal Pauwels
29. Geoffrey Gremelpont
30. Nico Indekeu