Rally Finland: Grönholm neemt optie op zege

Print
JYVASKYLA - Met nog een korte rit van twee km voor de boeg zaterdag zijn het opnieuw de Finnen die de macht hebben gegrepen in hun thuisrally, de negende om het wereldkampioenschap. Marcus Grönholm (Peugeot) voert de stand aan, voor zijn teamgenoot Harri Rovanpera. De Brit Richard Burns (Subaru) moest zicht neerleggen bij het Fins geweld en staat voorlopig derde voor de slotdag. Freddy Loix (Mitshubishi) is twaalfde.
BR>
Reeds in de openingsproef van de dag sloeg Grönholm toe. Hij liet de besttijd optekenen, waar Burns slechts in elfde positie volgde en vijftien seconden moest toestaan. Burns zakte naar een tweede plaats, maar moest die positie prijsgeven na KP 15. Het gebeuk van Rovanpera, goed voor vier snelste tijden zaterdag, leverde resultaat op. Burns kon niet anders dan toezien. Ook de Est Markko Martin (Subaru) zakte enkele plaatsen, en moest niet enkel Burns, maar ook een sterk presterende Colin Mc Rae laten voorgaan. Zowel McRae als Carlos Sainz lieten zaterdag sterke tijden noteren. McRae was twee keer het snelst, Sainz één keer. Ze staan respectievelijk op een vierde en zesde plaats, in de WK-punten dus. Zij kunnen alzo een goede zaak doen, omdat huidig WK-leider Tommi Mäkinen vrijdag reeds de strijd moest staken in de openingsproef.

Ook Didier Auriol moest zaterdag opnieuw aan de kant. Dit keer lagen ophangingsproblemen aan de basis van zijn opgave. En een ander monument, Juha Kankkunen, moest opgeven, nadat hij nogal onzacht landde na een jump en zonder remmen kwam te zitten.

Freddy Loix kon echter niet profiteren van al die opgaves om te klimmen in het klassement. Hij blijft op een twaalfde plaats staan en kon zijn goede prestaties van het tweede wedstrijdgedeelte van de eerste wedstrijddag niet doortrekken. "De afstelling is niet zoals ik ze wil. Ik probeer de Finnen af te houden, de verschillen zijn enorm klein, maar het is niet makkelijk. Toch geef ik niet op, we blijven aanvallen." Tijdens de 15de proef van de dag maakte Loix een spin, waardoor hij nog wat tijd verloor. Differentieel-problemen waren de oorzaak van de spin. Tijdens KP 16 en 17 kreeg Loix ook nog te kampen met remproblemen.

Ook Bruno Thiry maakt niet zijn makkelijkste wedstrijd mee en staat voorlopig op een 21ste plaats. Gebrek aan vermogen en de superioriteit van de lokale rijders zijn de oorzaak dat hij op zulke plaats staat.

Beter nieuws van de jongeren Duval en Cols. Vooral François Duval maakte indruk zaterdag. Na KP 17 staat hij op 15 seconden van de leider in de -1600 cc klasse, de Fransman Loeb. Een eerste zege voor de jonge Ardennees is dus nog steeds mogelijk. Zaterdag draaide hij twee keer de snelste tijd, en nadien steeds de tweede tijd. Regelmaat loont dus, afwachten hoe het verder gaat. Hij staat op een voorlopig 37ste plaats.

Ook Larry Cols was zaterdag regelmatig, hij draaide constant een vierde en vijfde tijd. Enkel op KP 15 raakte hij even in de problemen en verloor hij meer dan een minuut, omdat hij lek was gereden. Na KP 17 kreeg Cols te maken met ophangingsproblemen en werd er buiten een nieuwe ophanging ook een nieuwe voortrein geplaatst. Cols staat voorlopig vijfde in de -1600 cc klasse. Algemeen staat hij op plaats 54.

Bob Colsoul verging het stukken beter dan vrijdag. "De tijden zijn beter, nadat we wat aan de afstelling hebben gesleuteld. We mogen tot nog toe tevreden zijn." De Colsoul-broers staan 52ste.

De slotdag op zondag kondigt zich nog zwaar aan. Drie klassementsproeven slechts, maar samen goed voor 96 km. De openingsproef van zondag is meteen de langste van de wedstrijd, meer dan 40 km. Het komt er dus op aan om uitgeslapen aan de start te verschijnen.

Stand na 2de dag:
1. Marcus Gronholm/Timo Rautiainen (Fin/Peugeot 206 WRC) in 2u35'24"
2. Harri Rovanpera/Risto Pïetlainen (Fin/Peugeot 206 WRC) op 14"2
3. Richard Burns/Robert Reid (GBr/Subaru Impreza WRC) 38"3
4. Colin McRae/Nicky Grist (GBr/Ford Focus WRC) 42"0
5. Markko Martin/Michael Park (Est-GBr/Subaru Impreza WRC) 1'07"3
6. Carlos Sainz/Luis Moya (Spa/Ford Focus WRC) 1'27"
7. Sebastian Lindholm/Timo Hantunen (Fin/Peugeot 206 WRC) 2'23"
8. Petter Solberg/Philip Mills (Noo-GBR/Subaru Impreza WRC) 2'26"
9. Juuso Pykalisto/Ersko Metsalmi (Fin/Toyota Corolla WRC) 3'30"4
10. Alister McRae/David Senior (GBr/Hyundaï Accent WRC) 3'36"5
11. Pasi Hagstrom/Taro Gardemeister (Fin/Toyota Corolla WRC) 3'56"6
12. Freddy Loix/Sven Smeets (BEL/Mitsubishi Carisma) 4'17"
13. Janne Tuohino/Petr Vihavanen (Fin/Toyota Corolla WRC) 4'24"
14. Toni Gardemeister/Paavo Lukander (Fin/Mitsubishi Carisma) 4'42"0
15. François Delecour/Daniel Grataloup (Fra/Ford Focus WRC) 5'04"0
16. Raphael Sperrer/Per Carlsson (Aut-Suè/Peugeot 206 WRC) 5'10"
17. Gilles Panizzi/Hervé Panizzi (Fra/Peugeot 206 WRC) 5'45"
18. Kenneth Eriksson/Staffan Parmander (Suè/Hyundaï Accent WRC) 5'52"1
19. Armin Schwarz/Manfred Hemer (All/Skoda Octavia WRC) 6'56"
20. Marku Alen/Ikka Rupinen (Fin/Ford Focus WRC) 7'06"
21. Joun Ahvenlammi/Tepo Lenno (Fin/Toyota Corolla WRC) 8'40"
22. Bruno Thiry/Goerges Biar (Bel/Skoda Octavia WRC) 8'44"

Winnaars van specials: Rovanpera (KP1, KP11, KP13, KP15, KP16), Grönholm (KP2, KP3, KP5, KP6, KP10, KP18), Burns (KP4, KP7), Martin (KP8), Solberg (KP9), Sainz (KP9, KP12), C. McRae (KP14, KP17)

Belangrijkste opgaves: Makinnen (Fin/Mitsubishi) KP1, Auriol (Fra/Peugeot 206 WRC) KP13, Paasonen (Fin/Ford Focus WRC) KP14, Kankkunen (Fin/Hyundaï Accent WRC) KP16