Nederlandse politie breekt houseparty op

Print
De Nederlandse politie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een illegale houseparty op een braakliggend stuk grond in het Zuid-Nederlandse Moerdijk. Ongeveer 3.000 dansliefhebbers waren op het evenement afgekomen. Onder hen bezoekers uit België, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, en Tsjechië.
BR>
Het gemeentebestuur van Moerdijk wilde het feest niet door de vingers zien omdat het teveel risico's zou geven op het gebied van veiligheid, gezondheid en openbare orde. Het evenement, dat vrijdag was begonnen en het hele weekend zou duren, vond plaats tussen twee chemische fabrieken in. Over en onder het terrein door lopen leidingen. Ook de hoge temperaturen en het ontbreken van sanitair hadden volgens burgemeester Den Duijn van Moerdijk problemen kunnen opleveren. De burgemeester zei verder bang te zijn voor besmetting van meningokokken.

De politie hield bij de ontruiming van het feestterrein een vijftal bezoekers aan, onder wie de twee inzittenden van een auto die doorheen een afzetting was gereden en daarbij een agent had opgeschept. Het verkeer in de omgeving van het terrein ondervond grote hinder van de houseparty, nadat de politie een deel van de A17 en toegangswegen tot het terrein had afgezet. Hierdoor onstonden ook op de A16 files. Volgens aanwezigen worden dit soort zogenoemde Teknival-bijeenkomsten in heel Europa gehouden. Enkele dagen van tevoren worden via het internet en mobiele telefonie uitnodigingen verstuurd. DJ's komen er spontaan op af, met hun geluidsapparatuur.

De gemeente en de politie probeerden zaterdagmorgen vergeefs met de organisatie in contact te komen om die ertoe te bewegen het feest te beëindigen. Ook aan een verzoek van de burgemeester om de bezoekers toe te spreken, werd geen gehoor gegeven. In de loop van de middag kwamen enkele honderden politiemensen het terrein op om het feest te beeïndigen. In totaal 650 politieagenten stonden paraat. Toen de politie begon aan te dringen, kozen de bezoekers eieren voor hun geld. Zij braken hun tentjes op en verlieten de party.