Lendeleedse hongerstaker zet actie voort in kampeerwagen

Print
Lendeledenaar en secretaris van het antistortcomité Artur Balcaen zet zijn hongerstaking sinds zaterdag voort in een kampeerwagen op het centrale marktplein aan het gemeentehuis van Lendelede. Op die manier wil hij de inwoners van de West-Vlaamse gemeente tijdens de kermisdagen nog meer sensibiliseren voor de problematiek van het stort.
BR>
Al bijna 20 jaar vecht de 52-jarige man tegen het privé-stort voor huishoudelijk afval dat zich tussen twee woonkernen bevindt. Hij deed zijn beklag ook bij de dierenrechtenorganisatie GAIA omdat er op het stort schapen staan te grazen.

Artur is ondertussen aan de veertiende dag van zijn hongerstaking. Hij is van 114 kilo naar 100 kilo afgevallen. Door de hitte krijgt hij het fysiek moeilijk, maar hij wordt bijgestaan door de andere leden van het antistortcomité. Zin om te eten heeft hij niet. Dat gaat na enkele dagen weg, zegt hij.

De hongerstaker is van plan door te gaan tot hij de belofte krijgt dat er met de politieke verantwoordelijken van de gemeente en de provincie een open en eerlijk debat komt over het stort en het bijhorende Bijzonder Plan van Aanleg. "Een overlegorgaan dat zeker vijf maal per jaar samenkomt om de problemen te bespreken, meer vraag ik niet", zegt hij. "Wij willen een volwaardige gesprekspartner zijn in het debat."

De commotie rond het Stevan-stort laaide op nadat de uitbater een nieuwe uitbatingsvergunning had aangevraagd bij de provincie. De actievoerders wijzen op tal van overtredingen en pikken het niet dat er een stort tot op 15 meter van hun woningen reikt. "Vernietigde ontginningsvergunningen, geur- en stofhinder, watervervuiling, verboden materialen in de gestorte verbrandingsassen", zo sommen de leden van het antistortcomité de overtredingen op. Tijdens het openbaar onderzoek werden er ongeveer 2.200 bezwaarschriften ingediend.