6.000 wandelaars op Vierdaagse van IJzer

Print
De 29ste editie van de 'Vierdaagse van de IJzer', de vierdaagse wandeltocht voor burgers en militairen langs diverse oorlogsmonumenten in de streek van Koksijde, Nieuwpoort, Diksmuide, Poperinge en Ieper, heeft volgens de organisatoren een recordaantal deelnemers getrokken. Meer dan 6.000 mensen stapten van woensdag tot zaterdag 16 of 32 kilometer door de Westhoek.
Vrijdag werd het totaalrecord van de editie van 2000 (5.557) met 5.843 deelnemers al overschreden, aldus de organisatoren, met name het 14de Regiment Luchtdoelartillerie in Lombardsijde en het 98ste bataljon Logistiek in Ieper.

De vierdaagse eindigde zaterdagmiddag iets na 15 uur met een défilé over het Ieperse marktplein, Federaal minister van Landsverdediging André Flahaut was dinsdagavond speciaal naar de Koksijdse deelgemeente Oostduinkerke afgezakt om de 29ste editie officieel te openen.

Woensdag waren er 5.086 wandelaars, tegen 3.981 in 2000. Donderdag, vrijdag en zaterdag groeide het aantal alleen maar aan. Omwille van de hitte hadden de organisatoren extra-bevoorradingsposten met drank geïnstalleerd. De medische dienst van het leger had de handen vol met de verzorging van blaren op voeten. Tijdens de volledige vierdaagse werden zes wandelaars afgevoerd naar het ziekenhuis. Ondanks de hitte en het grote aantal deelnemers was het aantal opgevers minimaal. De organisatoren spreken dan ook van een groot succes. Als afsluiting van de 'IJzerweek' gaat zondag in Diksmuide bij de Ijzertoren de 74ste editie van de Ijzerbedevaart door.