Joanna Turcksin oudste Belg ooit

Print
Joanna Turcksin uit Machelen, in de volksmond "Woinke Turck" genoemd, is sinds zaterdag de oudste Belg ooit. Ze is 111 jaar en 83 dagen oud en dat is één dag meer dan de vorige recordhoudster, Maria Vansprengel uit Kontich.
Machelen viert daarom deze namiddag feest met onder meer een fanfare-optreden in de Nieuwstraat waar Joanna woont en animatie in het dorpscentrum die de tijd van vroeger oproept zoals rondritten met paard en kar.
Joanna werd op 3 juni 1890 geboren en huwde in 1918 met dorpsgenoot Emiel Deroover. Samen hadden ze een boerderij. Uit hun huwelijk werden vijf kinderen geboren van wie één overleed.
Haar man stierf in 1938 waarna de vrouw de boerderij voortzette met de kinderen. Ze heeft nu 19 kleinkinderen, 40 achterkleinkinderen en 9 achterachterkleinkinderen. Voorvader Petrus Turcksin was van 1836 tot 1871 burgemeester in Machelen.
Volgens dochter Jeanne verkeert "Woinke" nog steeds in goede gezondheid. De reden waarom haar moeder zo'n hoge leeftijd bereikte, dient volgens de dochter gezocht te worden in het feit dat ze een sober leven leidde en steeds hard gewerkt heeft. 'Woinke' zal wegens het te warme weer niet aan de festiviteiten in het dorp deelnemen.