Zware loting Anderlecht in Champions League

Print
MONACO - Vanmiddag is geloot voor de eerste ronde van de Champions League. Anderlecht treft alweer Real Madrid. Ook Italiaans kampioen AS Roma en het Russische Lokomotiv Moskou zitten in de groep van de Belgische landskampioen. De eerste wedstrijd speelt Anderlecht in Moskou op dinsdag 11 september.
BR>
De Spaanse kampioen, de Italiaanse kampioen en de Russische bekerhouder, veel zwaarder had de groep van Anderlecht in de eerste ronde om de Champions League niet kunnen uitvallen. De Brusselaars beseften dan ook onmiddelijk na de loting, donderdag in Monaco, dat het moeilijk zal worden om net als vorig jaar de tweede ronde van het kampioenenbal te bereiken.
"We moeten realistisch zijn", gaf Yves Vanderhaeghe toe, "Met Real Madrid en AS Roma treffen we twee ploegen die duidelijk favoriet zijn in de groep. Vorig seizoen kregen we in Madrid voetballes en verloren we met 4-1. Deze keer zullen we heel wat beter moeten doen, we moeten naar ginder gaan om proberen te winnen, ook al lijkt dat theoretisch onmogelijk."

Kapitein Glen De Boeck verwoordt het algemeen gevoel van de Paars-witte garde: "Het wordt erg hard, maar ook erg mooi!"

Moeten we dan nu al concluderen dat Anderlecht voor de derde plaats gaat, die nog recht geeft op een plaatsje in de 1/16de finales van de Uefa-beker? "Zeker niet", stelt adjunct-trainer Franky Vercauteren. "We moeten de ambitie hebben om verder te gaan, zelfs al zou dat onmogelijk lijken. Anders zijn we niet professioneel bezig. Het is wel zo dat we in feite niet veel te verliezen hebben. Het zou ideaal zijn om na de eerste twee wedstrijden minstens vier punten verzameld te hebben en al onze thuiswedstrijden te winnen. Dan zouden we alvast een rol van betekenis spelen in deze groep."

Aimé Anthuenis concludeert dat er twee grote favorieten in de groep zijn: "Dat maakt het erg moeilijk. Vooral als onze geblesseerde spelers, en dan vooral Jestrovic, niet zeer snel bij de groep terugkeren."

Het is nog niet voor 100 procent zeker dat Anderlecht naar het verre Moskou moet. Het Oostenrijkse FC Tirol wil namelijk de terugwedstrijd in de voorronde van de Champions League tegen Lokomotiv Moskou overspelen. Het protest heeft te maken met een scheidsrechterlijke fout. In de 72ste minuut gaf de scheidsrechter een gele kaart aan het nummer 8 van de Russen, terwijl ze, volgens FC Tirol, bedoeld was voor het nummer 25, die al eerder geboekt stond.
Volgens de Oostenrijkers hadden de Russen dus de laatste 20 minuten van de wedstrijd met tien moeten spelen in plaats van met elf.
Over de twee wedstrijden plaatste Lokomotiv Moskou zich voor de eerste fase van de Champions League met 4-1 (3-1 heen, 1-0 terug).

De UEFA heeft duidelijk gemaakt dat de klacht van FC Tirol in geen geval invloed zal hebben op de loting voor de eerste fase van de Champions League. Als FC Tirol toch doorgaat, vervangt de Oostenrijkse club gewoon Lokomotiv dat, samen met Anderlecht, Real Madrid en AS Roma in groep A geloot werd.

Loting eerste ronde Champions League:
Groep A
Real Madrid (Spa)
AS Roma (Ita)
Lokomotiv Moskou (Rus)*
RSC ANDERLECHT (BEL)

Groep B
Liverpool FC (Eng)
Borussia Dortmund (Dui)
Dynamo Kiev (Oek)
Boavista Porto (Por)

Groep C
Arsenal (Eng)
Real Mallorca (Spa)
Schalke 04 (Dui)
Panathinaïkos Athene (Gri)

Groep D
Lazio Roma (Ita)
Galatasaray Istanboel (Tur)
PSV Eindhoven (Ned)
FC Nantes (Fra)

Groep E
Juventus Turijn (Ita)
FC Porto (Por)
BK Rosenborg (Noo)
Celtic Glasgow (Sch)

Groep F
FC Barcelona (Spa)
Olympique Lyon (Fra)
Bayer Leverkusen (Dui)
Fenerbahçe Istanboel (Tur)

Groep G
Manchester United (Eng)
Deportivo La Coruña (Spa)
Olympiakos Piraeus (Gri)
OSC Lille (Fra)

Groep H
Bayern München (Dui)
Spartak Moskou (Rus)
Feyenoord Rotterdam (Ned)
Sparta Praag (Tsj)
* Tirol diende klacht in tegen Lokomotiv Moskou. De uitspraak volgt later.

Programma groep A
Dinsdag 11 september
AS Roma - Real Madrid
Lokomotiv Moskou - Anderlecht

Woensdag 19 september
Anderlecht - AS Roma
Real Madrid - Lokomotiv Moskou

Woensdag 26 september
Real Madrid - Anderlecht
AS Roma - Lokomotiv Moskou

Dinsdag 16 oktober
Anderlecht - Real Madrid
Lokomotiv Moskou - AS Roma

Woensdag 24 oktober
Real Madrid - Rome
Anderlecht - Lokomotiv Moskou

Donderdag 30 oktober
AS Roma - Anderlecht
Lokomotiv Moskou - Real Madrid