Bucher, Johnson en Jones dicht bij jackpot

Print
BRUSSEL - De Zwitser André Bucher (800 m) en de Amerikanen Allen Johnson (110 m horden) en Marion Jones (100 m) willen zich vrijdag op de Memorial Ivo Van Damme, de zesde van zeven meetings van de Golden League, verzekeren van een aandeel in de jackpot van 50 kg goud.
BR>
De atleten die op vijf van de zeven meetings hun onderdeel winnen, mogen op het einde van het seizoen een jackpot van 50 kg goud onder elkaar verdelen. Enkel de Roemeense Violeta Szekely (1500 m) is daar nu al zeker van. Contractueel gezien moet ze nog aan één verplichting voldoen: op 9 september deelnemen aan de finale van de Grand Prix in Melbourne. Bucher, Johnson en Jones wonnen alle drie al vier maal. Winst in Brussel maakt dat ook zij op het einde van het seizoen mogen aanschuiven aan de tafel.

Wereldkampioen Bucher is dit jaar nog ongeslagen op de 800 m en aast dit jaar op een nieuwe zege in de Golden League. In Brussel mag de Zwitser zich aan zware concurrentie verwachten van de Rus Youri Borzakovski, de revelatie van het seizoen die evenwel afwezig was op het WK in Edmonton, en van de Duitser Nils Schumann, de Olympische kampioen. Allen Johnson krijgt in Brussel als voornaamste concurrenten de Cubaan Anier Garcia en de Haïtiaan Dudley Dorival naast zich.

Voor Marion Jones wordt het in Brussel alles of niets. Ze loopt haar laatste wedstrijd in Europa. Dat betekent dat ze niet zal deelnemen aan de zevende en laatste meeting in Berlijn en dus absoluut in Brussel moet winnen, wil ook zij delen in de jackpot. In Brussel neemt ze het in de 100 m op tegen de Oekraïnse wereldkampioene Zhanna Pintusevich, ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de avond.

Nog vijf andere atleten mogen in het Koning Boudewijn-stadion niet falen: de Marokkaan Hicham El Guerrouj (1500 m), de Kenyaan Wilson Boit Kipketer (3000 m steeple), de Oostenrijkse Stéphanie Graf (800 m), de Russische Olga Yegorova (3000 m) en de Amerikaan Kevin Dilworth (verspringen). Zij wonnen elk al drie maal en moeten dus zowel in Brussel als in Berlijn winnen.

De Amerikaanse sprinter Tim Montgomery zal in Brussel een aanval wagen op het stadionrecord op de 100 m. Dat is met 9"88 sinds vorig jaar in hande van zijn landgenoot en wereldkampioen Maurice Greene.

De 25ste editie van de Memorial Van Damme wordt vrijdagavond om 18u op gang geschoten. Meer dan 50.000 toeschouwers, waaronder het koningspaar en IOC-voorzitter Jacques Rogge, zullen de jubileumeditie bijwonen.

De 8 die nog aanspraak maken op de jackpot
Tot op heden is enkel de Roemeense Violeta Szekely (1500 m) daar al zeker van. De atleten moeten op 5 van de zeven meetings hun onderdeel winnen.

4 zeges:
Allen Johnson (VSt/110 m horden)
Marion Jones (VSt/100 m)
André Bucher (Zwi/800m)

3 zeges:
Wilson Boit Kipketer (Ken/3000 m steeple)
Hicham El Guerrouj (Mar/1500 m of mijl)
Olga Yegorova (Rus/3000 m of 5000 m)
Stéphanie Graf (Oos/800 m)
Kevin Dilworth (VSt/verspringen)