Vips nemen auteursrecht op hun DNA

Print
Vedetten, diva's en ander bekend volk kunnen voortaan hun DNA-code patenteren zodat zij ingedekt zijn tegen alle mogelijke ongepaste duplicatiepogingen. Bij het procédé, ingegeven door een om zich heen grijpende kloonvrees, zetten juridische deskundigen enige bedenkingen.
BR>
Het DNA-copyright institute in San Francisco lanceerde vorige week een dienst waar iedereen voor 1.500 dollar (66.000 frank) een copyright kan nemen op zijn/haar genetische kaart. Van de gebruiker wordt een "kaart" van zijn genetische code opgesteld, die vervolgens op het patentenbureau wordt bijgehouden. Het procédé lijkt wat op dat van het auteursrecht, zegt stichter Andre Crump van het bedrijf. Het Instituut gaat daarbij uit van de veronderstelling dat de Amerikaanse wetgeving inzake auteursrecht toepasbaar is op de genetische code.

Professor in de rechtsgeleerdheid Stephen Barnett van de Universiteit van Californië in Berkeley is het daar niet mee eens: de genetische code kan niet beschermd worden omdat het individu niet de "auteur" is van zijn eigen DNA. "De auteur van het DNA is de Schepper met een grote S, maar dat is geen individu", aldus de prof. Wil men Arnold Schwarzenegger dus in het echt klonen, dan moet eerst de toestemming van God gevraagd worden - of diens plaatsvervanger op aarde. Hoe het nu precies zit met het klonen van atheïsten is niet meteen juridisch duidelijk.