Russische cargo aan Internationaal Ruimtestation gekoppeld

Print
Een Russisch vrachtruimteschip heeft zich donderdag probleemloos aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken, zo heeft de vluchtleiding (TSOUP) bekendgemaakt.
Dinsdag vertrok vanop Bajkonoer een door Starsem ingezette Sojoez met in de nok de onbemande Progress M2-45. Die koppelde donderdag om 11.51 uur Belgische tijd automatisch aan het prille complex.

Volgens adjunct-vluchtdirecteur Viktor Blagov heeft de Progress een normale lading van meer dan 2,5 ton mee. Het betreft onder meer brandstof (850 kilo), zuurstof, water, voedsel, hygienische producten, reservestukken, kleding, zeven kilo vers fruit en groenten, en en wetenschappelijke uitrusting voor de Française Claudie-André Deshays die in oktober met een Sojoez naar het ruimtestation vliegt. Het is de vijfde keer dat de Russen een cargo sturen naar het ISS. Dit wordt momenteel bevolkt door de Amerikaan Frank Culberston plus de Russen Vladimir Dezhoerov en Mikhail Tjoerin. Zij zouden nog vanavond/donderdag de cargo beginnen uit te laden.

Moskou wil in september opnieuw een Progress naar het ISS sturen. De derde cargo heeft zich woensdag volgens plan van het complex losgemaakt en heeft zich volgestouwd met afval in de atmosfeer gegooid. Wat niet opgebrand is, is in de Stille Oceaan geploft.