Geboers topfavoriet in 24 Uren van Zolder

Print
MECHELEN - Wereldwijd worden vijf etmaalraces georganiseerd. Naast Daytona, Le Mans en de Nürburgring, worden twee daarvan in België verreden. Een maand geleden hadden we de 24 Uren van Francorchamps. Zaterdag om 16u30 gaan de 24 Uren van Zolder van start. Topfavoriet is de Chrysler Viper van het GLPK-team van het trio Geboers-Longin-Kumpen.
BR>
De Amerikaanse Chrysler Viper is een imposante machine. Alleen al voor die wagen, zullen duizenden toeschouwers naar het Circuit van Zolder trekken. Vorig jaar werd de Viper kansloos gewaand voor de 24 Uren, want de wagen zou te fragiel en te gulzig zijn, maar de Amerikaan maalde rustig de rondjes af en won met 20 ronden voorsprong. Een maand geleden herhaalde de Viper deze stunt, door de 24 Uren van Francorchamps te winnen.

Zaterdag mag Eric Geboers voor het eerst een race rijden met de Viper. Tijdens de vorige race in Assen lukte dat niet. "Nee, toen Bert Longin het stuur wilde doorgeven, bleek de versnellingsbak beschadigd. Ik probeerde nog te vertrekken, maar na een paar meter was het afgelopen. Ik zal de wagen voldoende kennen, want ik mocht al een paar keer met de Viper trainen. In zekere zin is de Chrysler makkelijker te besturen dan een Porsche, al heeft de wagen zijn zwakke punten. Vooral de versnellingsbak zullen we moeten ontzien. Vorig jaar reed het team heel rustig en werd geschakeld bij 5.500 t/min om de mechaniek te sparen. Enkel op die manier kan het dit jaar opnieuw lukken. De motor is ook heel gevoelig en gaat, zonder belasting, makkelijk over zijn toeren."

PROFESSIONEEL
De Viper start als topfavoriet, maar "The Kid" wil nog geen victorie kraaien. "Nee, je moet altijd hopen dat je gespaard blijft van technische problemen. We zullen maar 70 tot 80% van het potentieel van de wagen aanspreken. Bovendien is de Viper nogal gulzig. Als we rustig rijden, moeten we 1u40' op de piste kunnen blijven. Rijden we harder, dan zal dat een kwartier korter zijn. De Porsches zijn niet te onderschatten. Onze teamgenoten Grootaers-Schreurs-Daems hebben een heel betrouwbare wagen. Verder zijn er de Porsches van Mollekens, Vanierschot, Duez en Goossens. Stuk voor stuk kleppers met topmateriaal. Er zijn zeker vijf of zes kanshebbers."

Met Bert Longin en Anthony Kumpen heeft Geboers teamgenoten die ervaring hebben met de Viper. "Bert en Anthony weten waar ze mee bezig zijn. We hebben een sterk en professioneel team. De voorbije dagen hebben we alle details en scenario's al doorgenomen. Regenweer zou ons misschien wel goed uitkomen. Rijden 's nachts in de regen is voor niemand aangenaam, maar het vormt een bijkomende uitdaging. Bovendien zorgt dat voor extra animo in de pits, waar druk gediscussieerd wordt over eventuele bandenwissels. De 24 Uren kunnen dan plots een andere wending krijgen."