Dit weekend start Spaanse competitie

Print
BARCELONA - Javier Saviola (foto rechts), een 19-jarig jongetje, vrijwel onbekend in Europa, tegen de machtige Zinedine Zidane, de 29-jarige megaster. Een mooiere tegenstelling in de Spaanse voetbalmythologie is nauwelijks denkbaar. Voetbalfans en sportpers zien de nieuwe competitie die zaterdag van start gaat, als een persoonlijk duel tussen deze twee helden, de nieuwe symbolen van FC Barcelona en Real Madrid.
BR>
Voetbalexperts voorspellen een competitie met twee snelheden. Aan de top de twee grootmachten met een klein groepje volgers, zoals Valencia, Deportivo, Celta en Zaragoza. En ver daaronder de Osasuna, Betis en Rayo Vallecano die vermoedelijk tegen de degradatie zullen moeten vechten. De kloof tussen rijk en arm in het Spaanse voetbal is groter dan ooit en zal zijn stempel drukken op het verloop van de competitie.

De 'koninklijke' in Madrid en de Catalanen hebben samen ruim 6,7 miljard frank uitgegeven aan nieuwe spelers. Dat is aanzienlijk meer dan de 4,5 miljard die de andere 18 clubs samen konden besteden. De toon werd gezet door Real-voorzitter Florentino Pérez die zijn club rijk hoopt te maken met Zidane. Het zou de zakenman eerder te doen zijn om de verkoop van Zidane-shirtjes dan om de sportieve prestaties van de Fransman, zo beweren boze tongen. De publiciteitswaarde van Zizou is in ieder geval gigantisch, aangezien er meer dan 400 journalisten de presentatie van de club gadesloegen. Niettemin heeft Pérez' tegenspeler, Barça-voorzitter Joan Gaspart, alert gereageerd met de aankoop van Javier Saviola, de beste speler van Zuid-Amerika. De tengere Argentijn (60 kilo, 1.68 meter) werd als een god binnengehaald door de aanhang van de Catalaanse club in de hoop dat hij de club uit het moeras kan trekken. "De manier waarop ze mijn naam scanderen, klinkt als een oorlogskreet", zei de overdonderde ex- River Plate-speler bij zijn presentatie. En dat had hij goed begrepen.

Als je de geldelijke waarde van de spelers (Zidane, Figo, Rivaldo, Saviola) van de twee topclubs vergelijkt met de rest van de Primera División moet je concluderen dat de strijd wel heel erg ongelijk is geworden. Zelfs Valencia dat de afgelopen jaren beter presteerde dan Barça lijkt weer van nul te moeten beginnen nu hun beste speler Mendieta door Lazio Roma is weggekocht. Daarbij komt nog het vertrek van coach Hector Cuper die de tweevoudige Champions League-finalist groot heeft gemaakt.

Met het vertrek van de Argentijn Cuper is het aantal buitenlandse trainers tot een laagterecord gedaald. Nog maar drie van de 20 clubs uit de hoogste divisie staan niet onder Spaanse leiding. Twee jaar geleden waren dat er nog tien, onder wie Louis van Gaal. Met name door het succes van Javier Irureta bij Deportivo zagen ook de voorzitters van andere clubs dat Spanje genoeg eigen talent in huis heeft. Zowel Vicente del Bosque van Real Madrid, als Carlos Rexach van Barcelona hebben het volste vertrouwen van hun directie, ook al moet de laatste dat nog waar maken.

Barcelona heeft dinsdagavond iets van de schande van vorig seizoen kunnen uitwissen door zich alsnog te verzekeren van een plaats in de Champions League. In de wedstrijd tegen het Poolse Wisla Krakau trad voor het eerst het 'gouden trio' Rivaldo-Kluivert-Saviola aan, waar de Barça-aanhang alle kaarten op heeft gezet. Maar het trio moest echter toekijken hoe het enige doelpunt werd gescoord door Luis Enrique.

Hetzelfde lijkt het geval bij Real Madrid. De verwachtingen over de prestaties van de duurst betaalde voetballer ter wereld zijn zo hoog gespannen, dat het eerste aantreden van Zidane uitliep op een teleurstelling. Ook gaan er al geruchten over mopperende medespelers die het gevoel krijgen, dat ze te weinig aan bod komen. Zo zou Luis Figo, nog maar net een jaar in dienst, zijn blik op thuisland Portugal hebben gericht. Dat alles zal er zeker voor zorgen dat de Spaanse Liga weer bruist van de spanning.