BK jumping: onbekende wint eerste manche

Print
KAPELLEN - Yves Simon leidt de dans na het eerste onderdeel van het Belgisch kampioenschap jumping editie 2001 in Kapellen. Yves Simon? Wie? Het is even met de ogen knipperen van ongeloof. In het grote gezelschap tussen oxer en rivier is hij een nobele onbekende. Een goede ruiter, dat wel, maar zondag staat deze Waal met zijn viervoeter Ialta Sitte gegarandeerd niet meer vooraan.
BR>
Simon heeft de hete adem van Ludo Philippaerts en Jos Lansink in de rug. Niet dat deze ruiters meteen hun beste paard in de strijd werpen, maar zij brengen een karrevracht maturiteit op dit niveau mee.

64 combinaties kwamen donderdag in Kapellen aan de start van het jachtparcours, waar de fouten werden omgezet in vier strafseconden in plaats van vier strafpunten. Met sneller te rijden konden dus fouten worden gecorrigeerd, of nog met bijkomende strafseconden worden aangedikt.

Gilbert De Roock klokte met Prins Ramiro af in 73"28, aan het einde van de rubriek goed voor de vijfde plaats. Dat resultaat werd meteen van de tabellen gefietst door Yves Simon (67"32) en die chrono bleek aan het einde goed voor de zege en de leiding in het voorlopig klassement van het Belgisch kampioenschap jumping.

Patrick McEntee, die met Double O Seven van de geblesseerde Philippe Le Jeune reed, werd finaal tweede. Sven Laevers, vorig jaar tweede op het podium, zorgde dat zijn paard Heros nog in de run blijft en daarna toonden Ludo Philippaerts (Verelst Mufasa), Gilbert De Roock (Neron de la Tourelle) en Jos Lansink (Andiamo Z) dat zelfs met paarden uit de tweede rij in België nog goede resultaten kunnen worden neergezet.

Aanfluiting
Dit kampioenschap is een aanfluiting van wat topsport zou moeten zijn. Teamcoach Lucien Somers verdedigt de optie van de ruiters om in dit BK niet met hun beste paarden te rijden.
"Voor mij is het belangrijker dat ze volgende week de Landenprijs in Rotterdam winnen. Overigens zullen Jos Lansink met Andiamo Z en Ludo Philippaerts met Verelst Mufasa zondag zeker nog meestrijden voor de titel", aldus de ploegleider van de Rode Jassen.

De eerste manche van het BK werd dus en potje huilen met de pet in de hand. Overal op deze omloop die zelfs niet echt 1m50 was, werden door de meeste combinaties fouten gemaakt. Wordt er vrijdag niet uit een ander vaatje getapt en moeten deze combinaties echt over 1m50- hindernissen, dan wordt het BK een heus slagveld. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ludo Phillippaerts stuurt Verelst Mufasa, lang niet zijn beste paard, over een hindernis. Philippaerts staat na de eerste dag van het BK op een voor hem bescheiden vierde plaats.