WK roeien: Irja Ven valt net uit de A-finale

Print
LUZERN - De Belgische roeisport beleefde donderdag eern eerste echte hoogdag. Irja Ven, die zich zondag met een knap resultaat in de voorwedstrijd meteen voor de halve finales plaatste, had tot op 300 m van de finish dat felbegeerd en vooral onverhoopt finaleticket vast.
BR>
De Italiaanse Erika Spinello, enorm fel aangemoedigd door de fanatieke tifosi, joeg daarop het tempo de hoogte in. Irja, pas aan haar eerste internationaal seizoen toe, had niet zo meteen een antwoord in huis en moest zich zo tevreden stellen met een 'bijna-stunt'. Ondanks dat schitterend resultaat was de TRT-kampioene toch fel ontgoocheld: "Als je er zo dicht bij bent, dan lijkt het me normaal dat je meer wilt. Zaterdag zal ik proberen deze prestatie met een ereplaats in de B-finale te bevestigen. Het is wel zo dat ik nu na amper twee seizoenen roeien al weet dat die top zes niet langer meer onbereikbaar is", probeert Irja haar eerste ontgoocheling weg te praten.

Vrijdag is het de beurt aan Wouter Vanderfraenen en Justin Gevaert, de tweede Belgische boot die zich voor de halve eindstrijd plaatste. De twee jonge Bruggelingen treffen in hun reeks Rusland, Japan, Italië, Duitsland en Spanje, vijf ploegen die de voorbije dagen iets sneller waren dan onze landgenoten. Bij de eerste drie eindigen lijkt een vijwel onmogelijke opdracht voor Wouter en Justin. Zij mogen deze race wel ontspannen aanpakken want voor hen kan dit WK allang niet meer stuk.

De Belgische resultaten op de vijfde wedstrijddag:
Halve finales, vrouwen seniores A., skiff (twee races, eerste drie plaatsen zich voor de A-finale, laatste drie voor de B-finale):
Eerste halve finalerace:

1. Sophie Balmary (Fra) 7'29"22
2. Ekaterina Karsten (W-R) 7'31"26
3. Agnieszka Tomczak (Pol) 7'35"62
4. Maira Gonzalez (Cub) 7'38"63
5. Maria Brandin (Zwe) 7'40"82
6. Jennifer Devine (VSt) 7'41"04

Tweede halve finalerace:
1. Katrin Rutschow (Dui) 7'24"87
2. Joulia Levian (Rus) 7'27"45
3. Erika Spinello (Ita) 7'35"60
4. IRJA VEN (BEL) 7'39"77
5. Miroslava Knapkova (Tsj) 7'41"81
6. Nuria Dominguez (Spa) 7'48"96

Irja Ven (TRT Hazewinkel) plaatst zich voor de B-finale, waarin ze het zaterdag zal opnemen tegen Gonzales (Cuba), Brandin (Zweden), Devine (USA), Knapkova (Tsjechië) en Dominguez (Spanje).