WG Akita: opnieuw zilver voor Belgen in korfbal

Print
AKITA - België is er woensdag op de Wereldspelen in het Japanse Akita weer niet in geslaagd goud te veroveren in het korfbal. Die medaille ging voor de vijfde opeenvolgende keer naar Nederland, dat van het Belgische team geen splinter heel liet: 22-10.
BR>
Nederland begon aan de wedstrijd als een wervelwind. Het team speelde zo goed, dat de Belgen bij de rust al tegen een onoverbrugbare kloof aankeken: 15-4. De Belgen moesten, net als de vier vorige keren, genoegen nemen met een zilveren plak. Daarmee komt de Belgische medaillestand op de Wereldspelen 2001 op zes te staan, goed voor een zestiende plaats in het landenklassement.

Eddy Van Hoof, de Belgische bondscoach die het na vijf jaar voor bekeken houdt, had er achteraf geen moeite mee om het toe te geven: "Nederland was veel te sterk. Ze waren minstens anderhalve klasse sterker dan wij. Ze hebben ons op alle vlakken gedomineerd: technisch, tactisch en fysisch. Ik heb enorm veel respect voor de manier waarop Nederland hier voor de dag kwam."

De laatste zege van België op Nederland, sowieso de twee sterkste landen in het korfbal, dateert al van 10 jaar terug, op het WK in 1991. "Er is veel werk aan de winkel", weet Van Hoof. "Als we zo goed willen worden als de Nederlanders, zullen we stevig moeten investeren in onze jeugdwerking. Dan kunnen we daar binnen enkele jaren de vruchten van plukken."

In Nederland zijn meer dan 100.000 sporters aangesloten bij de korfbalbond. De besten onder hen kunnen rekenen op een semi-professioneel statuut. De Belgische bond telt slechts 7.000 leden.