Jo Planckaert wint Dr. Tistaertprijs Zottegem

ZOTTEGEM - Jo Planckaert (Cofidis) heeft dinsdag in Zottegem, onder massale publieke belangstelling, de jubileumuitgave van de Dr. Tistaertprijs gewonnen. Planckaert was in de 65ste editie de snelste van een kopgroep van 17 renners. Hij haalde het met miniem verschil van de Nederlandse kampioen Jans Koerts en diens landgenoot Aart Vierhouten.
Van bij de aanvang van de wedstrijd werd er duchtig de pees op gelegd, maar de beslissende vlucht werd pas ingezet op iets meer dan 45 km van de aankomst. Achttien renners namen de benen, maar Jurgen Vermeersch kon het tempo niet aan, waardoor ze vooraan met 17 verder moesten. Die 17 bouwden langzaam hun voorsprong uit en kwamen niet meer in de problemen. Paul Van Hyfte zette op 4 km van het einde alles op alles en probeerde zo zijn winst van 1998 over te doen. Van Hyfte strandde echter op minder dan een kilometer van de finish en werd terug ingelopen. Jo Planckaert porde ploegmaat Chris Peers dan aan om de snelheid op te voeren. Ideaal gepiloteerd kwam hij uit het wiel en behaalde zo zijn eerste zege van het seizoen voor Koerts en Vierhouten. De Duitser Roberto Lochowski werd vierde voor de Brit Roger Hammond.

Jo Planckaert heeft met Zottegem pas zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. De Cofidis-renner leek de voorbije maanden een patent te hebben op tweede plaatsen, maar in Zottegem brak hij eindelijk de ban. Planckaert durft nu luidop dromen van een sterk seizoenseinde. "Het voorseizoen was een regelrechte flop, omdat ik kort voor de Ronde van Vlaanderen ziek werd", aldus Planckaert. "Ik heb daarom nog één en ander goed te maken in de maand september. Met de conditie die ik heb, moet dat te doen zijn. Er volgen nog veel mooie koersen, waarin ik kan bewijzen dat Jo Planckaert nog coureur is."

Uitslag:
1. Jo PLANCKAERT (Bel/Cofidis) in 4u16'
2. Jans Koerts (Ned)
3. Aart Vierhouten (Ned)
4. Roberto Lochowski (Dui)
5. Roger Hammond (GBr)
6. Wim VANSEVENANT (Bel)
7. Bjorn Cornelissen (Ned)
8. Jürgen Werner (Dui)
9. Hans DE CLERCQ (Bel)
10. Kris GERITS (Bel)
11. Geert VERHEYEN (Bel)
12. Ivajlo Gabrovski (Dui)
13. Chris PEERS (Bel)
14. Jos Lucassen (Ned)
15. Edward Dunning (Ned)
16. Paul VAN HYFTE (Bel)
17. Gianpaolo Cheula (Ita) op 0'40"
18. Robbie McEwen (Aus) op 2'01"
19. Martin Ljungqvist (Zwe)
20. Graziano Gasparre (Ita)
21. Aurélien Clercq (Zwi)
22. Dany BAEYENS (Bel)
23. David Lefèvre (Fra)
24. Marc STREEL (Bel)
25. Rik Reinerink (Ned) op 3'10"
26. Gregory Rast (Zwi)
27. Chris MATTHYS (Bel) op 6'32"
28. Erwin THIJS (Bel)
29. Tim LENAERTS (Bel)
30. Raymond Meijs (Ned)