Minister Michel bezoekt gebelgd Cuba

Print
Michel in Cuba Vergezeld van enkele andere functionarissen van de Europese Unie is minister van buitenlandse zaken Louis Michel woensdag in Havana aangekomen om te proberen de geprikkelde relatie met Cuba te verbeteren.
Michel, momenteel voorzitter van de Europese ministerraad, zal tijdens het drie dagen durende bezoek besprekingen voeren met zijn Cubaanse ambtgenoot Felipe Perez Roque. Met hem zijn de Spaanse staatssecretaris van buitenlandse zaken Miguel Cortes Martin en een vertegenwoordiger van Europees commissaris voor externe betrekkingen Chris Patten naar Havana meegereisd. Cuba beschouwt het bezoek echter nadrukkelijk niet als een EU-, maar als een Belgische delegatie. De "zogenaamde trojka" van de EU "is niet in Cuba uitgenodigd", aldus een Cubaans communiqué.

Cuba is nog steeds verbolgen over de steun die de Europese Unie vorig jaar gaf aan een motie bij de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Genève. Een Cubaanse trip naar de EU werd onmiddellijk afgezegd en Cuba trok zijn aanvraag om in een pact van de EU met de armste landen van de wereld te worden opgenomen in.
Momenteel drijft Cuba ongeveer 40 procent van zijn handel met de EU. Bij ruim de helft van de joint ventures met buitenlandse bedrijven is kapitaal uit een EU-land betrokken. Bovendien ontvangt Cuba miljoenen euro humanitaire hulp van de Europese Unie.