Borstvoeding maakt intelligent

Print
Baby's die langer dan drie maanden borstvoeding krijgen, zijn intelligenter dan baby's die flesvoeding krijgen.
Een team van de Noorse universiteit voor Wetenschap en Technologie testte de intelligentie en de motoriek van 345 kinderen op de leeftijd van 13 maanden en vijf jaar. Ruim tweederde van de kinderen had zes maanden of langer borstvoeding gekregen, terwijl 17 procent na minder dan drie maanden was overgeschakeld op flesvoeding.

De vorsers vonden geen enkel verband tussen de motorische vaardigheden en het soort voeding dat de kinderen in hun eerste maanden hadden gekregen. Wat betreft de intelligentie pakte het onderzoek echter anders uit.
De baby's die flesvoeding hadden gekregen, scoorden op de leeftijd van 13 maanden vaker onder het gemiddelde dan de baby's die borstvoeding kregen. Op de leeftijd van 5 jaar kwam uit het onderzoek naar het IQ dezelfde trend naar voren. Zelfs wanneer de leeftijd van de moeder, haar intelligentie en opleiding en haar eventuele rookgedrag bij het onderzoek werden betrokken, bleven de borstgevoede baby's beter presteren dan de baby's die flesvoeding hadden gekregen.

Dr. Torstein Vik, die het onderzoek leidde, zei: "Onze gegevens suggereren dat een langere duur van de borstvoeding de cognitieve ontwikkeling stimuleert."
Wellicht is de intimiteit van borstvoeding belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Een andere mogelijke verklaring voor de onderzoeksresultaten, ligt in de samenstelling van moedermelk. Deze bevat een groot aantal bestanddelen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling.