Bedenker term van door hem verworpen 'Big Bang' overleden

Print
De Engelse astronoom Sir Fred Hoyle, die de term 'Big Bang' bedacht, is op 86-jarige leeftijd overleden.
Hoyle was tegenstander van de theorie dat het universum zowat twaalf tot vijftien miljard jaar geleden uit een grote explosie zou zijn ontstaan. De naam 'Big Bang' die hij ervoor bedacht, was ironisch bedoeld, maar raakte ingeburgerd onder aanhangers van de theorie. Volgens Hoyle heeft het universum geen beginpunt in de tijd. Sterrenstelsels vormden zich toen anderen uiteenvielen.

De sterrenkundige verwierp ook de evolutieleer van Darwin. Hij was aanhanger van de theorie die zegt dat de bouwstenen van het leven door kometen of interstellaire stofdeeltjes op drift naar planeten zijn gebracht. Alles was geregeld door een superintelligente beschaving. Sir Fred Hoyle gebruikte deze Panspermiatheorie voor vele van zijn SF-novellen zoals The Black Cloud. Hij schreef ook A for Andromeda dat door de BBC in een tv-serie werd gegoten.

Hoyle werd in 1915 als zoon van wolhandelaren geboren te Bingley in het Noord-Engelse graafschap Yorkshire. Op zijn tiende kon hij reeds navigeren aan de hand van de sterren.
Hij was verbonden aan de universiteit van Cambridge waar hij het Instituut voor Astronomie heeft opgericht. Hoyle was twee jaar voorzitter van de Royal Astronomical Society.