Rally van Finland: Finnen favoriet in eigen land

Print
Dit weekend wordt de Rally van Finland, de 9de wedstrijd van het wereldkampioenschap, gereden. De Finse piloten, onder aanvoering van WK-leider Tommi Makinen en wereldkampioen en winnaar van vorig jaar Marcus Grönholm, starten vrijdag als de grote favorieten.
De Rally van Finland werd voor het eerst gehouden in 1951, en in al die jaren ging de overwinning slechts twee keer naar een niet- Scandinaviër. In 1990 won Carlos Sainz en in 1992 won Didier Auriol. Vorig jaar won Marcus Grönholm. WK-leider Tommi Makinen slaagde er ooit in om 5 wedstrijden op rij te winnen, van 1994 tot en met 1998. Verbazend genoeg heeft de Fin Grönholm, huidig wereldkampioen, nog geen enkele zege behaalt dit seizoen. Zijn laatste zege dateert van Australië vorig jaar. Dit jaar beleeft hij niet zijn beste seizoen en staat hij slechts op een 14de plaats in het WK, met 4 punten achter zijn naam. Maar voor Finland is hij wel een van de favorieten.

Verdere outsiders zijn Toni Gardemeister, die met een Mitsubishi Lancer aantreedt en reeds succesvolle testen aflegde in Finland. De niet-nominatie van Auriol zal hem extra geprikkeld aan de start brengen, dus ook hem niet uit het oog verliezen, net als Rovanpera, Lindholm en Paasonen.

Het WK kan in een beslissende plooi vallen. Makinen staat in het WK aan de leiding en heeft 10 punten voorsprong op zijn naaste achtervolger Colin McRae. Sainz volgt al op 14 punten. En ook bij de merken is het Mitsubishi dat de stand aanvoert. Het heeft 6 punten voorsprong op Ford, dat puntenloos huiswaarts keerde na de Safari.

In totaal starten er 5 Belgen in deze wedstrijd. Freddy Loix is voor de tweede keer dit seizoen niet genomineerd om punten te scoren bij Mitsubishi. "Ik kan mijn eigen wedstrijd rijden, en wil voor de verrassing zorgen. Ik wil minimaal in de topzes eindigen."

Voor Bruno Thiry zal het even wennen worden nu zijn vast maatje er niet bij is. Thiry reed tot nu toe steeds met Prévot als co-piloot maar na het ongeval in Kenia vervangt Georges Biar de onfortuinlijke Prévot. Het is van 1995 geleden dat Biar nog in een wedstrijd aantrad. "Het zal niet makkelijk zijn. Al 11 jaar luister ik naar Stéphane. Het wordt aanpassen."

De broers Colsoul zijn ook traditiegetrouw op de afspraak. Andere Belgen zijn Larry Cols en François Duval, uitkomend in het -1600 kampioenschap.