Beleggingsdeskundigen weer optimistisch

Print
Binnen een jaar is het echt afgelopen met de aandelen-ellende en klimmen de koersen weer structureel omhoog. Daarover waren vier voorname beleggingsdeskundigen het gisteren op een forum van internetbroker Binck roerend eens. Maar een echte gouden tip voor de belegger zat er weer niet bij. Want wanneer precies 'de bodem is bereikt' en de markten aantrekken, dat durfde niemand te voorspellen.
BR>
Analisten en fondsbeheerders hebben vorig jaar vreselijk de plank mis geslagen. Terwijl zij koopadviezen bleven afgeven en technologie-aandelen bijkochten, richtte de instorting van de beurzen een ravage aan in beleggersportefeuilles. Inmiddels hebben de deskundigen hun lesje in bescheidenheid verwerkt en durven, na maanden lang te hebben meegezongen in het malaisekoor, weer optimistisch van de toren te blazen.

De economie heeft volgens Peter Dixon, strateeg van de internationale Commerzbank "de bodem van zijn cyclus bereikt." Nu het sentiment nog. "Het pessimisme blijft dominant in de financiële markten", voorspelt Dixon, die vóór de koersen aan hun klim beginnen ze eerst nog diep ziet zakken. De AEX-index volgend jaar 23 augustus? Gisteren 530, dan 650, zegt Dixon, waarbij hij een reserve maakt voor de 'techsector' die volgens hem over vijf jaar nog onderuit ligt.

Technisch analist Royce Tostrams is nog optimistischer: tussen 750 en 800 voor de AEX, over een jaar. Ruim boven het beursrecord van 701 van september 2000. Vorig jaar voorspelde Tostrams de doorbreking van de 800-puntengrens van de AEX dit jaar, maar daarvoor is hij genoeg gestraft en heeft hij publiekelijk spijt beleden. Voor wie er troost uit put: zijn eigen waardeloze voorspelling heeft Tostrams eigen fonds ook bergen geld gekost. "In juli zaten wij nog vol in de tech." Toch blijft het ook nu uitkijken bij Tostrams, want hij voorspelt een geweldige achtbaanrit, waarbij de koersen eerst diep vallen, tot een AEX van 350. En wanneer het omslagpunt naar de 750 komt weet de alom gerespecteerde technisch analist niet.