Operationele winst ING in 2001 16 pct gestegen

Print
De Nederlandse bank-verzekeraar ING Groep, waarvan de BBL deel uitmaakt, heeft in de eerste jaarhelft van 2001 een belangrijke winstgroei doorgemaakt. Het operationele resultaat steeg 16 procent tot 2,4 miljard € (96,82 miljard fr). Dat maakte ING donderdag bekend.
De cijfers zijn fraaier dan de meeste analisten hadden verwacht. Ze hadden gerekend op een operationele winstgroei van ongeveer 11 pct.
Vooral de verzekeringsactiviteiten droegen bij tot de winstgroei. Hier dikte het resultaat met 28 procent aan. De winst uit bankzaken nam slechts fractioneel toe met 1 procent.

ING heeft tot nu toe weinig last van de economische groeivertraging die in de grootste delen van de wereld de resultaten van bedrijven onder druk zette. Dat dankte ING aan de geografische spreiding van de belangrijkste activiteiten en aan de diverse producten. Bestuursvoorzitter E. Kist merkte donderdag wel op dat de economische vooruitzichten op lange termijn onzeker blijven. De goede gang van zaken was voor de topman geen aanleiding om af te wijken van de eerder beloofde winstverwachting van zeker 17 procent per aandeel. Analisten hadden echter gemeend dat ING de ramingen voor het hele jaar licht naar beneden zou moeten bijstellen. De nettowinst van ING kelderde 50 procent tot 2,7 miljard € (108,92 miljard fr). In dezelfde periode vorig jaar behaalde ING een nettowinst van 5,48 miljard € (221,06 miljard fr). Belangrijke oorzaak is het wegvallen van de eenmalige opbrengsten vorig jaar uit de verkoop van grote pakketten aandelen. Dit was nodig om recente overnames in de VS te kunnen betalen.