Iets minder nettowinst voor Belgacom

Print
Belgacom heeft in de eerste helft van 2001 een geconsolideerde nettowinst, deel van de groep, van 7,4 miljard frank of 183 miljoen € geboekt. Dat is iets minder dan in dezelfde periode van vorig jaar, toen Belgacom 8,5 miljard frank winst registreerde.
De omzet steeg met 5,2 procent tot 106,8 miljard frank (2,647 miljard €). Deze groei is volgens Belgacom voornamelijk toe te schrijven aan de goede resultaten in de mobilofonie- en internetdivisie. Zo groeide het aantal Proximus-klanten op één jaar met meer dan 50 procent tot 3,843 miljoen klanten. Met betrekking tot het internet legde de ADSL-technologie die snelle toegang tot het internet verzekert, Belgacom geen windeieren. Het aantal ADSL-klanten steeg van 7.500 eind juni 2000 tot 92.000 één jaar later. De inkomsten uit vaste telefonie zijn daarentegen lichtjes achteruitgegaan en dit als gevolg van de tariefdalingen in oktober 2000.

Het bedrijfsresultaat van Belgacom daalde van 19,8 miljard frank (490,4 miljoen €) naar 18,2 miljard frank (452,3 miljoen €) door grotere afschrijvingen ingevolge de groei van de mobiele activiteiten in België, aldus de telecomgroep in een mededeling.
Ook de schuldpositie van de groep verslechterde met 2,9 miljard frank (71 miljoen €) tot een nettoschuld van 28,7 miljard frank (711 miljoen €). Belgacom beklemtoont echter nog steeds financieel gezond te zijn en over een van de laagste schuldposities in de wereld van de telecomoperatoren te beschikken. Die lage schuldpositie is alvast een aantrekkingspool voor eventuele fusiepartners, zoals het Nederlandse KPN dat zelf een miljardenschuld heeft.

Bij Belgacom werkten eind juni 22.493 voltijds equivalenten, ruim 250 meer dan het jaar voordien. In de herfst wordt alvast over een sociaal plan onderhandeld, waardoor een aantal werknemers zal kunnen vertrekken of een nieuwe functie binnen de groep opneemt.