Duitse economie groeit nog nauwelijks

Print
Het Duits bruto binnenlands produkt (bbp) is in het eerste halfjaar slechts met 1 procent gegroeid. In het tweede kwartaal viel de groei terug tot 0,6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2000. Dat is de laagste bbp-groei sinds het eerste kwartaal van 1997 (+0,1 pct). In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar is er zelfs een stagnatie.
De investeringen in de bouw gingen in het tweede kwartaal met 5,7 procent achteruit in vergelijking met dezelfde periode in 2000. De investeringen in infrastructuur groeiden nog met een half procent.
De Duitse uitvoer klom 7,3 procent hoger ten opzichte van vorig jaar, de invoer 4,7 procent. Ook de privé-consumptie als de overheidsuitgaven stabiliseerden met een toename van telkens 1,2 procent.

In haar laatste maandelijks rapport suggereerde de Europese Centrale Bank dat ze mogelijk de rentetarieven verlaagt als de groei en de inflatie verder afnemen. De ECB wil de inflatie beneden de 2 procent houden, maar dat is haar al 14 maanden niet meer gelukt. De bank verlaagde de rente slechts eenmaal dit jaar, in mei met 25 basispunten naar 4,5 procent. Heel wat analisten verwachten dat de ECB de rente effectief zal verlagen bij haar volgende zitting. De Amerikaanse Fed voerde dit jaar al zevenmaal een renteverlaging door.
Duitse bedrijfsleiders verwachten dat de bodem nog niet bereikt is. "In het derde en vermoedelijk ook in het vierde kwartaal zal de groei stagneren," zegt Paul Junk, ceo van Winkler°Duennebier AG.