Vliegtuigtoerisme zit in de lift

Print
De Belgische toerist heeft dit jaar een recordaantal vliegvakanties naar zomerbestemmingen geboekt. Dat blijkt uit de resultaten van het eerste half jaar van 2001 van de Belgische touroperators. In totaal boekten 1.204.514 Belgen voor een plaatsje onder de zon. Dat is ongeveer tien procent meer dan in 2000. Eén derde steeg op naar Spanje.
Voor alle duidelijkheid: de populairste vakantiebestemming van de Belg bevindt zich nog altijd in eigen land. Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk vervolledigen die top vijf. Maar als het gaat om vliegreizen kiest de Belg uitdrukkelijk voor Spanje (zie grafiek). Ondanks een lichte terugloop in de boekingen was het Iberische schiereiland tot 30 juni al goed voor 421.038 boekingen.
Turkije mag sinds dit jaar de tweede populairste vliegbestemming genoemd worden: met 205.170 boekingen (+43,6%) verdringt het Griekenland, ondanks een stijgende populariteit, naar een derde plaats. De cijfers na 1 juli zijn nog niet bekend, maar vertonen volgens Thomas Cook, de grootste Belgische touroperator, dezelfde trend. Bovendien zijn de cijfers van het eerste half jaar doorslaggevend, want op last-minutes na, wordt er vanaf nu uiteraard minder geboekt voor zomerbestemmingen.

Antalya
De luchthaven van Mallorca begroet nog altijd de meeste Belgische toeristen. Maar als u soms met het vliegtuig reist, heeft u ook grote kans de luchthaven van Antalya in Turkije te kennen. «Het aantal landgenoten dat daar landt, komt dicht in de buurt van dat van Mallorca», vertelt Manu Donck, brandmanager korte en middellange bestemmingen bij Thomas Cook. «Turkije is nu populair door de scherpe prijzen. Het land beschikt ook over een heel moderne hotelinfrastructuur.»
De vliegvakanties van de Belg kennen als eindbestemming zo goed als altijd een land rond de Middellandse Zee en omstreken. Liefst 1.132.668 passagiers kwamen terecht in landen als Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Tunesië, ... Exotische bestemmingen zijn in 2001 goed voor 71.846 passagiers, een daling met 10 procent ten opzichte van 2000. «Midden-Amerika - Dominicaanse Republiek, Mexico en Cuba - en Azië, met Sri Lanka, staan onder druk. Afrika, met stijgers Senegal, Gambia en Kenia, compenseert dit verlies deels», legt Inge Pattyn, bij Thomas Cook verantwoordelijk voor lange bestemmingen, uit.

Bulgarije
In Europa staat er nog één opvallende winnaar op het lijstje van de Belgische touroperators: voor het Oost-Europese Bulgarije boekten 21.632 passagiers, een stijging van 71 procent tegenover 2000. «Begin april kwam de brochure voor deze zomerbestemming uit. Nog voor het einde van die maand, was de hele zomerperiode volgeboekt», klinkt het bij verschillende reisagentschappen. Bulgarije staat sinds vijf jaar op de toeristische kaart door westerse investeringen in de regio van de Zwarte Zee. Ook wordt vermeld dat een deel van de toeristen die dit jaar Bulgarije boekten, al een optie op volgend jaar namen.
2001 is «het beste jaar ooit op het vlak van boekingen», maar zo geeft de sector aan, niet een topjaar op financieel vlak: het rendement staat door de prijzenslag in de sector nog steeds zwaar onder druk.