Nog duizend nertsen spoorloos

Print
Er lopen nog meer dan duizend ontsnapte nertsen rond in en om het Nederlandse Valkenswaard. De dieren maken onderdeel uit van in totaal 16.800 nertsen die donderdagochtend in alle vroegte door activisten werden losgelaten uit een fokkerij in Valkenswaard. Ongeveer driehonderd dieren vonden de dood. Ze zijn overreden of door uitdroging gestorven. De actie is nog niet opgeëist.
BR>
De 'bevrijdingsactie' werd rond vier uur donderdagochtend opgemerkt door buren van de nertsenfokker. Zij werden wakker van het piepende geluid van nertsen in hun tuin. Omstreeks diezelfde tijd kreeg de politie melding dat er grote hoeveelheden nertsen op de weg liepen. Al snel bleek dat praktisch alle kooien bij nertsenfokker Van Son door activisten waren opengezet.

De daders drongen aan de achterkant van de fokkerij binnen door een gat te knippen in de omheining. Vervolgens is van ongeveer 8000 kooien de deur geopend. In totaal ontsnapten 16.800 dieren. Dat is zo'n driekwart van het totale aantal nertsen op het bedrijf. Een paar duizend dieren zagen kans via de vernielde omheining het terrein te verlaten.

In korte tijd werd een vijftigtal collega-fokkers gealarmeerd. De nertsenfokkers hebben speciaal voor dit soort gelegenheid een informatiesysteem opgezet. Met man en macht werd de jacht ingezet. De politie sloot onmiddellijk een nabijgelegen weg en rotonde af. Desondanks zijn naar schatting een paar honderd dieren gesneuveld onder de wielen van passerende auto's. Pas om half vijf in de middag werd de weg weer vrijgegeven voor verkeer.

Via Omroep Brabant werden inwoners van Valkenswaard gisteren gewaarschuwd voor de nertsen. Vooral niet zelf gaan vangen, maar melden als je er een ziet, was het devies. Vooral 's morgens kwamen veel meldingen binnen. De verste nerts bleek al vijf kilometer verderop te zijn. De nertsen kunnen flink bijten. "Maar ze vallen uit zichzelf nooit iemand aan", zegt deskundige Verhagen. "Alleen als ze in het nauw gebracht worden, kunnen ze agressief zijn." Hongerige nertsen hebben het daarentegen wel voorzien op kippen en konijnen. "Die kunnen maar beter goed opgeborgen worden. Nertsen zijn per slot van rekening roofdieren."

De Nederlandse vereniging van Fokkers van Edelpelsdieren is ervan overtuigd dat de actie het werk is van een extremistische militante organisatie. Volgens woordvoerder Wim Verhagen gaat het om een goed georganiseerde actie. "Dit is geen kwajongenswerk." Het bedrijf was niet beveiligd tegen dit soort acties. De lange rijen met kooien zijn slechts omheind met een stuk gaas van een meter hoog en twee schrikdraden. Elektronische beveiliging is er niet.