NAVO-vredesmacht stroomt Macedonië binnen

Print
HARVEST
Militairen van de NAVO-vredesmacht stromen Macedonië binnen, nu het Atlantisch Bondgenootschap woensdag het licht op groen heeft gezet voor de operatie Essential Harvest (Noodzakelijke Oogst). De missie omvat ook een tachtigal Belgen. Donderdag arriveerden honderd Britse soldaten in Skopje. Zij waren woensdag voorafgegaan door 135 militairen van het Franse vreemdelingenlegioen. Sinds zondag zijn al vierhonderd Britse kwartiermakers in het land.

De Britten sturen meer soldaten dan aanvankelijk was beoogd, met name ongeveer 1900. Groot-Brittannië beschikt immers over relatief veel manschappen die gespecialiseerde taken kunnen uitvoeren, zoals het bouwen van bruggen en het ruimen van mijnen. Het is namelijk duidelijk geworden dat andere NAVO-landen waarschijnlijk onvoldoende gespecialiseerd personeel hebben aangeboden.

De NAVO-operatie is bedoeld om de wapens van de guerrillastrijders van het UCK in te zamelen. De alliantie heeft daarover een akkoord met de etnisch-Albanese rebellen gesloten. Volgens de Macedonische regering beschikken zij over minimaal 60.000 wapens. Het gaat niet alleen om pistolen en geweren, maar ook om granaten, mijnen en raketten.