Opnieuw doden aangespoeld in Spanje

Print
DRENKELING
Negen illegale immigranten zijn donderdag voor de kust van het Canarische eiland Fuerteventura verdronken. De Afrikaanse immigranten probeerden Spaans grondgebied te bereiken.

De mensensmokkelaar die een groep immigranten tegen betaling illegaal naar de eilandengroep zou brengen, zette hen op zee van zijn boot af. Bij de poging om zwemmend het vasteland te bereiken, kwamen negen immigranten om. De overige acht Afrikanen overleefden de overtocht en zijn aangehouden door de Guardia Civil.

Eerder troffen Spaanse agenten aan de kust in de buurt van Cabo de Gata, in het zuiden van het land, de lichamen aan van vier illegale immigranten. Zij kwamen vermoedelijk om het leven toen de boot waarmee zij vanuit Noord-Afrika onderweg waren naar Spanje, omsloeg en zonk.
De Guardia Civil arresteerde niet ver van de plaats waar de lichamen aanspoelden, een groep van zeker elf illegale immigranten. Tientallen anderen konden ontkomen.

Bij pogingen illegaal Spanje te bereiken, komen geregeld mensen om het leven. De stroom immigranten zwelt zomers aan, omdat de pupulairste route - de veertien kilometer brede zeeëngte tussen Marokko en Gibraltar - dan rustiger is en de kans op ongelukken kleiner. Dit weekeinde zijn naar schatting van de Spaanse regering zeker achthonderd immigranten illegaal in bootjes vanuit Noord-Afrika in Spanje aangekomen. Dit jaar heeft de politie al vele duizenden illegale immigranten onderschept.