Milosevic vecht wettigheid tribunaal aan voor Haagse rechter

Print
Advocaten van de Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic hebben donderdag voor de rechtbank in Den Haag betoogd dat het Joegoslaviëtribunaal "een marionettenrechtbank" van de NAVO is en dat de gevangenneming van hun cliënt onderdeel vormde van een anti-Servische heksenjacht en een schending inhoudt van de mensenrechten. De advocaten vroegen de rechtbank Milosevic, die de zitting niet bijwoonde, onmiddellijk vrij te laten.
Milosevic' advocaten voerden het woord in een kort geding dat hun cliënt heeft aangespannen tegen de Nederlandse staat. Volgens de advocaten heeft de Haagse rechtbank jurisdictie over het Joegoslaviëtribunaal, omdat het tribunaal in Nederland is gevestigd en onder de Nederlandse wet valt.

Milosevic erkent het Joegoslaviëtribunaal niet en heeft het tribunaal verzocht de zaak tegen hem stop te zetten. Het tribunaal behandelt dit verzoek op 30 augustus. Milosevic, die sinds zeven weken in voorarrest zit in de gevangenis van het tribunaal in Scheveningen, zal bij die gelegenheid zijn eigen verdediging voeren, omdat hij de wettigheid van het tribunaal niet erkent. Donderdag liet hij zich vertegenwoordigen door de Canadese advocaat Christopher Black en vier Nederlandse advocaten. De Nederlandse advocaten hebben de Joegoslavische oud-president naar eigen zeggen niet persoonlijk ontmoet.