Anderlecht naar Champions League

Print
ANDERLECHT - Anderlecht mag opnieuw aan een Champions League-campagne beginnen: het speelde in het Constant Vanden Stockstadion 1-1 gelijk tegen het Zweedse Halmstad nadat de heenwedstrijd met 2-3 werd gewonnen. Het was letterlijk en figuurlijk zweten tot in de slotfase, omdat de Zweden al vroeg op voorsprong kwamen. Tot de jarige De Boeck in de slotfase voor doel opdaagde.
Anderlecht startte met het spitsenduo De Bilde (voldoende hersteld van een val tijdens de trainingen) en Seol. Anthuenis wilde blijkbaar toch niet te veel risico nemen met Mornar en liet het Kroatische woelwater op de bank. Van bij de aftrap trok een snel rondtikkend paars-wit meteen richting Svensson. Maar in de 11de minuut volgde meteen een koude douche. Jönsson trapte een vrije trap van net buiten de zestien via de voet van Pirard voorbij een radeloze Filip De Wilde. Anderlecht bleek niet echt aangeslagen door de vroege achterstand en bleef zijn eigen spel spelen: snelle balcirculatie en enkele knappe combinaties met vooral Aruna en Hendrikx als aanspeelpunten. Maar na een half uurtje stokte de machine. De Zweden kwamen beter in de wedstrijd, ook al omdat Anderlecht hun geliefkoosde spelletje ging meespelen: felle, rommelige duels en veel hoge ballen. De Brusselaars vonden mekaar niet meer en Halmstad trok meer en meer naar voor. Achteraan bleef het oppassen voor Selakovic en Andersson, die constant op de loer lagen. Anderlecht haalde eerder moeizaam de rust.

Na rust liet Anthuenis Mornar en El Saïd opdraven in plaats van Seol en de met een liesblessure sukkelende Hendrikx. Veel invloed op het wedstrijdbeeld van voor rust hadden de nieuwkomers aanvankelijk niet, maar na 7 minuten leek dan toch de verlossende treffer voor Anderlecht te vallen. Tarek El Saïd stuurde een perfecte doorsteekpass naar De Bilde, die knap afronde. Het Constant Vandenstockstadion bouwde meteen een feestje, maar de lijnrechter had buitenspel gezien. De Griekse ref keurde het geldige doelpunt af, maar televisiebeelden toonden aan dat De Bilde zeker geen buitenspel liep toen de pass van El Saïd vertrok. De wedstrijd werd meteen een stuk bitsiger met enkele gele kaarten binnen een paar minuten. Tien minuten na de afgekeurde treffer, had paars-wit opnieuw pech: Mornar devieerde een laag inzenden van (opnieuw) El Saïd tegen de paal. Bijna brak de pech Anderlecht wel héél zuur op. Jönsson bereikte Andersson met een verre vrijschop, de Zweedse spits kopte op de lat. Daarna was het opnieuw de beurt aan Anderlecht. Aruna mocht quasi alleen op Svensson af, de Zweedse doelman had echter nog een prachtige reflex met de voet in huis. Vlak daarna trapte Crasson in één tijd over. Zeven minuten voor affluiten was het dan toch raak. De jarige Glen De Boeck (30) knalde een vrije trap van El Saïd van dichtbij tegen de netten. Meteen braken de vieringen op de tribunes uit. Aruna en Mornar konden er nog een overwinning van maken, maar vooral de Kroaat miste in de slotminuut nog een ideale gelegenheid daartoe. Toen El Saïd in het strafschopgebied werd neergehaald, brulde het publiek om De Boeck. Het was echter Mornar die zich achter de bal zette. De Kroaat trapte jammerlijk naast. Het zal de pret in Brussel niet echt drukken, Anderlecht zit opnieuw in de Champions League.

4' Voorzet De Bilde, Seol kopt hoog over.
9' Een schuchter afstandsschot van Vanderhaeghe wordt opgeraapt door Svensson.
11' Een vrije trap van Jonsson gaat via de voet van Pirard in doel (0-1).
15' Aruna krijgt de bal cadeau van een Zweedse verdediger, de Ivoriaan besluit zelf te schieten: de bal hobbelt enkele meters naast.
20' Een vrijetrap van Hasi wordt weggebokst door Svensson, het schot van Hendrikx wordt afgeblokt in hoekschop. Even later kopt De Boeck staalhard in, opnieuw kan Svensson redding brengen.
27' Selakovic trapt een lage voorzet van Nilsson snoeihard over het doel van De Wilde.
52' De Bilde scoort op aangeven van Tarek. Het doelpunt wordt echter onterecht afgekeurd wegens buitenspel.
62' Lage voorzet van El Saïd, Mornar schiet in één tijd op de buitenkant van de linkse paal.
68' Vrijschop Jönsson, Hansson kopt van buiten de zestien op de lat.
72' Aruna legt af voor De Bilde, die met een halve volley de bal over trapt.
73' Aruna mag quasi alleen op Svensson af, de Zweedse goalie redt miraculeus met de voet.
79' Crasson trapt een hoekschop van El Saïd in één tijd over.
83' Vrije trap vanop de rechterflank, de jarige Glen De Boeck schiet Anderlecht van dichtbij naar de Champions League (1-1).
84' Aruna rukt op in het centrum, Svensson moet plat op zijn schuiver.
87' Een voorzet van El Saïd wordt voorlangs gekopt door Mornar.
92' El Saïd wordt neergehaald: strafschop. Mornar trapt naast.

Doelpunten: 11' Jonsson 0-1, 83' De Boeck 1-1
Scheidsrechter: Vassaras (Gri)
Gele kaarten: 19' Borgstrand, 26' M. Svensson, 43' R. Andersson, 53' F. Andersson, 53' De Bilde, 68' El Saïd, 88' Pirard
Toeschouwers: 17.000
ANDERLECHT: De Wilde - Pirard, De Boeck, Ilic, Crasson - Aruna, Hasi, Vanderhaeghe, Hendrikx (46' El Saïd) - De Bilde (91' Iachtchouk) en Seol (46' Mornar)
HALMSTAD: H. Svensson - M. Svensson, Jonsson, Borgstrand (84' Bertilsson), F. Andersson - Arvidsson, Hansson, Wowoah, Nilsson - Selakovic en R. Andersson