Tjörven De Brul: rots in de Brugse branding

REYKJAVIK - Dé beste centrale verdediger van België. Voor Trond Sollied is Tjörven De Brul (28) de onbetwiste rots in de Brugse branding. En dus nam de Oost-Vlaming na blessure zijn positie zonder slag of stoot weer in. Ook het Club-bestuur wil verder bouwen op De Brul en hoopt weldra gesprekken te starten over een nieuwe verbintenis. Maar De Brul zelf is er nog niet uit. Aan de vooravond van het treffen met Akranes neemt hij zich voor alle voor- en nadelen af te wegen.
BR>
Dit wordt je 34ste Europese match voor Club. Nog drie en je haalt op de tiende plaats van de eeuwige ranking Ceulemans en Leekens bij. Sta je daar wel eens bij stil?
De Brul: Ik vind het tof, maar de tijden zijn natuurlijk veranderd. Zij hadden geen voorronden, enige relativering is dus op zijn plaats. Maar tegelijk ben ik best een beetje trots: 34 vind ik niet niks. Het was niet altijd tegen grote ploegen, maar ook tegen kleintjes heb je het vaak niet onder de markt. Je steekt toch wat op van de druk om door te moeten gaan.

Die valt vanavond tegen Akranes al weg.
Dat is niet slecht. We kunnen met veel vertrouwen die match afwerken: een ideale voorbereiding op wat komen gaat.

Bestaat het gevaar van onderschatting niet?
Jawel, maar dit keer krijgen andere jongens een kans. Automatisch krijg je dan een andere mentaliteit, want die gasten hebben honger en willen zich bewijzen. Met dezelfde ploeg ga je wellicht onbewust met de handrem op spelen.

Jij moet je alvast niet druk maken: voor de trainer ben je onmisbaar.
Sollied gaf me een ongelooflijk compliment. Het verraste me en deed me plezier, maar het kan zich ook tegen mij keren. Misschien gaan veel mensen wel te veel verwachten of word ik als het lievelingetje van de klas beschouwd. En ik zou onbewust ook minder scherp kunnen worden. Goed, ik erken wel dat Sollied het erg ziet zitten met mij sinds vorig seizoen. Het is nu zaak zijn vertrouwen niet te beschamen.

Nationale ploeg
Hoort de beste verdediger van het land niet in de nationale ploeg?
Ben ik de beste? Ik vind het moeilijk om daarover te praten. Vorig seizoen had ik na een constante eerste ronde gerekend op een selectie, maar ik kwam nooit in de buurt. Toen ik zag dat jongens als Simons en Van Der Heyden meteen werden opgeroepen, speelde me dat parten. Dat mag mij niet meer overkomen.

Akranes kwam vorige keer erg gemeen uit de hoek. Kan jij provocaties weerstaan?
Ik weet hoe Lesnjak zich voelt. Ik liet me destijds tegen MTK Boedapest ook gaan, maar ik leerde er veel uit. Akranes kan wellicht niet anders. Knokken tot op of over het randje. In die zin was Lokeren een goede test.

Club wil straks met De Brul praten over een contractverlenging. Dat ziet de Brugse speler wel zitten.
"Ja, maar ik vind het niet makkelijk om te beslissen. Eerlijk: ik weet nog niet of ik bijteken. Het hangt af van hun voorstel. Ik voel me bij Club goed in mijn vel, maar ik zal er dan ook al acht jaar zijn. Als ik bijteken, betekent dat nooit meer weggaan. Er zijn voorbeelden genoeg van grote namen die er wel bij voeren, maar ik weet niet of het voor mij zo opportuun is. Mijn privéleven is niet zo ingewikkeld dat ik in België moet blijven. En om veel te verdienen lijkt onze competitie evenmin het aangewezen middel."
In het tussenseizoen ging De Brul naar verluidt al eens de Duitse markt verkennen. "Mja, maar dat was niet het juiste moment. Ik besef nu weer dat prestaties je toekomst bepalen."