Jaartje studeren kost minimum 220.000 frank

Print
Al wie binnenkort een student naar een Vlaamse universiteit of hogeschool stuurt, kan best al 220.000 frank of 5.453 euro reserveren in het familiebudget. Dat is namelijk de "strikte minimum"-kost voor een academiejaar van een gemiddelde (niet-beurs) student.
BR>
Volgens Nancy Hendrikx van de sociale dienst van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) die dit cijfer bevestigde, moet wel rekening gehouden worden met kinderbijslag en belastingsvrijstellingen voor kinderen ten laste.

Het inschrijvingsgeld aan de universiteit bedraagt komend academiejaar 19.200 frank. Dat bedrag werd per decreet vastgelegd en is zodoende voor alle Vlaamse universiteiten hetzelfde. Het is ook een pak minder dan bijvoorbeeld de Brusselse Franstalige universiteit ULB, waar men 28.350 frank moet neertellen. Beurs- en bijna-beursstudenten zijn maar respectievelijk 3.200 en 10.100 frank kwijt.

Bovenop het inschrijvingsgeld komt er nog een reeks bijkomende kosten. De grootste hap in het budget komt op rekening van het 'kot'. Gemiddeld kost een studentenkamer bij particulieren in Leuven 7.400 frank per maand. Volgens huisvestingsdiensten van de RUG en Ufsia zijn de kotprijzen in Gent en Antwerpen gelijkaardig. Er zijn weliswaar goedkopere kamers in universitaire residenties, maar niet alle beursstudenten kunnen of willen daar terecht. De KUL telt bijvoorbeeld 2.700 van die kamers met een kostprijs tussen 2.730 en 6.280 frank per maand.

Voor cursussen en ander studiemateriaal moet de student tussen de 8.000 en 15.000 frank voorzien, naar gelang de studierichting. Daarenboven vergen specifieke opleidingen extra kosten. Bovendien kan een student heden ten dage niet meer zonder computer. De sociale dienst van de KUL rekent daarom per jaar nog eens 14.000 frank extra aan. Dat komt overeen met de prijs waarvoor studenten aan de KUL een computer kunnen huren.

De Belgische student maakte er voorts de gewoonte van om elk weekeinde naar huis terug te keren. Met de Go-pass van de NMBS kan voor 1.550 frank iedereen die jonger is dan 26 jaar tien treinritten maken. Uitgaande van vier reisjes heen en terug per maand, komt men uit op 12.400 frank voor een academiejaar. De student kan in Leuven bovendien gratis met De Lijn door de stad rijden, bijvoorbeeld naar het station, wat niet het geval is voor andere universiteitsteden zoals Gent Antwerpen en Brussel. Een alternatief is het jongerenabonnement Buzzy-Pazz van de Vlaamse busmaatschappij De Lijn. Ieder die jonger is dan 25 jaar, rijdt daarmee een jaarlang met de bus, voor 6.045 frank per jaar.

Veel minder nauwkeurig te berekenen zijn voeding, vrije tijd en varia zoals kledij, kamerinrichting, medische zorgen en andere. Voeding kan de doorsnee-student 270 frank per dag kosten, zo rekende de Sociale Dienst uit. Daarmee eet die één warme maaltijd in het universitaire restaurant, en twee kleine maaltijden op kot. Na een academiejaar van 40 weken, heeft een student die vijf dagen per week op kot verblijft, 54.000 frank opgesoupeerd. Een paar keer per maand elders in de stad gaan eten, jaagt de rekening natuurlijk omhoog. Daarentegen brengen veel studenten eten mee van thuis. Voor vrije tijd en varia tot slot budgeteert de sociale dienst per maand elk 2.000 frank. Dat is het strikte minimum. De sociale dienst gaat voor vrije tijd uit van 400 frank per week. Maar ver komt een student daarmee niet. Een filmpje meepikken (200 frank) en een rondje betalen onder vrienden in de fakbar (40 frank voor een pint bier) is al voldoende om dat geld er op één avond door te jagen